IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
12:21 | 30 септември 2018
Обновен: 21:11 | 23 февруари 2024

Депутатите ни чисти, няма доказателства за корупция!

Шефът на КПКОНПИ: Не получаваме поръчки от властимащите

По материала работи: Ставри Таргов
Депутатите ни чисти, няма доказателства за корупция!

На този етап няма достатъчно събрани доказателства по сигналите за корупция срещу депутати, обяви председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев в предаването "Тази неделя" по bTV.

"Имахме сигнал за депутата Делян Пеевски, като извършихме една изключително обстойна проверка. Събрахме огромен обем доказателства и установихме, че при този човек няма един незаконен ред", каза Георгиев и посочи, че този депутат дори е един от най-големите данъкоплатци.

 

"Проверяваме всичко във връзка с Ветко Арабаджиев. Имаме срок за проверка от една година, който може да бъде увеличен с 6 месеца. За Арабаджиеви събрахме цялата информация за имуществото, което имат. Дадохме ги на прокуратурата и тя наложи ограничителни мерки. Но трябва време, защото в момента проверките са на ранен етап", уточни още шефът на КПКОНПИ.

 

Той коментира и идеята да бъде въведено антикорупционно говорене в детските градини. По думите на Георгиев с това България не открива топлата вода. "Идеята е да се започне евентуално с трета и четвърта група в предучилищното образование.

 

В Германия например моделът е да се прави една игра, при която полицай си говори с кукла и децата сядат в кръг около него. И полицаят играе с куклата – той не взима пари, за да й помогне, когато има нужда. И така децата виждат как се случат нещата", подчерта експертът.

 

Пламен Георгиев категорично отхвърли обвиненията, че КПКОНПИ получава поръчки от властимащите срещу хора, които в момента са неудобни. "Това не е вярно. Това е пълен абсурд. И да искаме, няма как да го направим. Говорим за приходи и разходи - неща, които са видими и проверими. Нещата са простички, това са пари", посочи още той.
Георгиев подчерта, че българският модел за борба с корупцията е различен от румънския.

 

"При нас единственият орган, който може да повдига обвинение, е прокуратурата. Но всички органи, които могат да разследват корупцията, са събрани в един. Създаде се задължение и за КПКОНПИ да запорира имущество. При нашия модел се създават всички предпоставки за добри резултати, защото превенцията се съчетава с борбата с корупцията", каза още той.

 

По отношение на случая с бившия финансов министър Симеон Дянков, срещу когото също се прави проверка, Георгиев отговори: "Извършихме проверка спрямо него, но не можахме да го намерим за разлика от Трайчо Трайков.

 

Дянков ми звънна лично в 00.30 часа, защото е бил в Америка и каза, че ще ни съдейства. Така че той ще предостави документи и за това, и за имуществото си", обясни Георгиев.

 

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна