IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Политика
17:22 | 14 октомври 2018
Обновен: 01:14 | 18 март 2024

Протест в София срещу експериментите с животни

Демонстрацията се проведе пред Министерския съвет

По материала работи: Ставри Таргов
Протест в София срещу експериментите с животни

Граждани протестираха в София срещу експериментите върху животни.

 

Демонстрацията, организирана пред Министерския съвет, имаше за цел да привлече вниманието на широката общественост към болезнените процедури, причиняващи страдание за животните.

 

Пробиване на ушите и отрязване на опашките, лишаване от храна и вода, причиняване на болка с цел изучаване на нейната психология и повлияване от медикаменти. Това са само част от процедурите, извършвани върху живи животни с цел изследване на ефективността на нови лекарствени продукти, козметика, почистващи препарати и хранителни добавки.

 

Повечето животни са убивани в края на експеримента, алармират от Българския вегански съюз:
“Животните са подложени на изключителни мъчения, стрес. Към животните се отнасят като към някакви предмети“, “Много е варварско, много е жестоко“, “Тези същества страдат. Не става въпрос само за мишки.

 

Става въпрос за кучета, котки. Всички те страдат в продължение на много години“,“ Това е нехуманно в 21-ви век да се провеждат опити с животни. Отделно е абсолютно неефективно“, коментираха протестиращите.

 

И макар опитите с животни за козметични цели да са забранени в целия Европейски съюз, според веганите все още се извършват експерименти с учебни цели. От Съюза призовават:

 

“Да бъдем хуманни. Трябва да спрем това нещо. Надяваме се правителството да се вслуша в нас и да криминализира опитите с животни“.

 

БНР

Коментари

Новини Варна