Цветанов: Влизането в Шенген ще стане на два етапа
Според него е важно е да се отбележи, че всички български евродепутати застанаха твърдо зад приемането ни в Шенгенското пространство
Публикувана: 16 Dec 2018 | 12:41
Снимка: Darik

Убеден съм, че това което е като прогноза, в мандата на настоящата Европейска комисия и на Европейския парламент, България ще се присъедини към Шенгенското пространство, може би на две стъпки. Първата стъпка ще бъде само за въздушното пространство на Шенген. Това ще бъде достатъчно силен аргумент за усилията, които полага българското правителство през последните години". Това каза на брифинг за журналисти в Банско зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов.


Според него е важно е да се отбележи, че всички български евродепутати застанаха твърдо зад приемането ни в Шенгенското пространство, защото не рядко, когато има подобни каузи се получава противопоставяне на национално ниво. "Трябва да поздравим колегите от ПЕС, либералите, както и Сергей Станишев, въпреки че сме имали много различни мнения, но когато един българин се издига и му се дава възможност да представлява страната или политическото семейство, в което е на ръководни позиции, това трябва да бъде толерирано", подчерта Цветанов, цитиран от БТА.


Българският еврокомисар Мария Габриел беше преизбрана за зам.-председател на Жени ЕНП, което означава, че все повече български политици заемат важни и отговорни позиции в европейските структури. Като българи трябва да признаваме тези успехи и да се консолидираме и изграждаме капацитет, който да отстоява националните и европейските интереси в региона, в който живеем.


В качеството си на член на УС на Европол, който отговаря за координацията между европейските и национални служби, Цветан Цветанов коментира и необходимите промени в политиката по сигурността, записани в новата тригодишна програма, обезпечена с финансов ресурс от 136 милиона евро.


Цветанов съобщи, че вече е приета многогодишната програма на Европол в първоначален вариант. Това е станало на последното за годината заседание на Управителния съвет на организацията. Окончателният вариант за периода 2020-2021 г. ще бъде готов в следващите два-три месеца.


Начертаните мерки са споделяне и защита на информация и същевременно по-голяма координация между всички служби, които са на територията на Европейския съюз и извън нея. За 2019 г. бюджетът на Европол е увеличен с 16 милиона евро. Функциите и задълженията на Европол се увеличават ежедневно. В момента се обмисля как чрез националните информационни бази данни и информационните системи, които са изградени в Европол, да се прави кръстосан анализ и всяка информация, която постъпва да бъде обработвана автоматизирано, а не да се прави на основата на отделни задания. Това е надграждане и повишаване на капацитета. С новия бюджет на Европол се предвиждат допълнително 15 нови работни места, посочи Цветанов.Dnes.bg  


След Brexit: Британците ще плащат по 7 евро за пътуване в ЕС
 

Коментари ( 0 )