IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
15:49 | 15 януари 2019
Обновен: 15:10 | 19 април 2024

Правната комисия отхвърли президентското вето върху НК

Тя повторно гласува възможността за отлагане с до 48 часа на уведомяването при задържане на лице

По материала работи: Пламен Янков
Правната комисия отхвърли президентското вето върху НК

Отхвърлиха поредното президентско вето. Правната комисия в парламента отказа да премахне текстовете, даващи възможност 48 часа да не се уведомява никой при арест на заподозрян, съобщава bTV. С промените в Наказателния кодекс се отлага уведомяването при арест на възрастен с 48 часа, а на дете - с 24 часа.

 

От „Дондуков” 2 бяха категорично против. Емилия Друмева, секретар по правните въпроси в администрацията на президента, заяви, че той приветства усилията на законодателя в борбата срещу тероризма и усложнената престъпна дейност, но не възприема подхода му.

 

От Министерство на правосъдието защитиха промените. Зам.-министър Евгени Стоянов подчерта, че те са вследствие на транспонирането на една от европейските директиви в областта на наказателното право, а предвидената временна дерогация ще се използва само при изключителни обстоятелства.

 

От БСП подкрепиха президентското вето. От опозицията припомниха, че според Конституцията всеки има право на адвокат от момента на задържането му. На финала ветото беше отхвърлено. Предстои гледането му и в пленарната зала.

Коментари

Новини Варна