Епископ Яков в Скопие: Без Заев и Борисов нямаше да имаме Благодатния огън
Публикувана: 27 Apr 2019 | 21:01
Благодатният огън пристигна в македонската столица Скопие с българския правителствен самолет.
 
За първи път епископ на Македонската православна църква /МПЦ/ – Охридска архиепископия летя до Светите земи с българската правителствена делегация.
 
Благодатният огън пристигна с правителствения самолет от Йерусалим в България. Самолетът кацна в 18,47 часа на летище София.
 
Българската делегация, водена от старозагорския митрополит Киприан, донесе пет фенера – 4 остават в България, а петият продължи пътя си с правителствения „Фалкон“ за Македония.
 
Благодатният огън, който всяка Велика Събота чудотворно се появява на гроба на Иисус Христос в продължение на две хилядолетия, пристигна на международното летище в Скопие. Той е донесен за пръв път директно от Йерусалим от стобийския епископ Яков от МПЦ. В светия град той беше част от делегацията на БПЦ.
 
Епископ Яков беше посрещнат в Скопие от Негово Блаженство архиепископ Стефан, глава на МПЦ. С него бяха и представители на другите епархии в страната, които по-късно ще отнесат огъня в храмовете на Скопие и цялата страна.
 
„Ние благодарим на премиера Зоран Заев и на българския премиер Бойко Борисов, защото без тяхната помощ нищо нямаше да бъде възможно“, каза епископ Яков след кацането си на летище Скопие.
 
БГНЕС
 

Коментари ( 0 )