IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
11:08 | 17 май 2019
Обновен: 21:33 | 15 март 2024

Борисов за "Хемус": Магистралата пораства, дългът намалява!

Премиерът обеща 10% ръст на заплатите в Бюджет 2020 г.

По материала работи: Ставри Таргов
Борисов за "Хемус": Магистралата пораства, дългът намалява!

Премиерът Бойко Борисов инспектира строежа на АМ "Хемус" в участъка между Боаза и пътя Велико Търново-Русе.

Пред журналисти Борисов обеща и коледни добавки на пенсионерите, както и ръст на заплатите с 10% с новия бюджет за 2020 г.

 

"Горанов казва, че закъсняваме за Търговище", пошегува се след това той, прекъсвайки обещанията за по-високи доходи.

 

"Тези, които ви обещават повече, ви лъжат, защото реално няма как. Не можем да похарчим повече, отколкото изкарваме, за да не задължим следващите поколения. И във всичко това, външният дълг е намалял на 20%. Миналата година върнахме 2.4 млрд. външен дълг", пресметна Борисов.

 

На видео в профила му в социалната мрежа Facebook се вижда, че премиерът сам кара джипа на НСО по изграждащото се трасе от "Хемус". Той разясни и на пасажерите в колата какво се вижда наоколо и какво предстои.

 

"А после колко лесно изглежда, като отидем в някое студио и викат - стига с тия магистрали, дай да си говорим за фугата на "Граф Игнатиев". Хиляди българи работят на тези участъци. Тук се насипва, отводнява се, а там се рушат скали. С тази отсечка разстоянието, което сега се взима за 30 минути, ще се изминава за 2", разказа той.

 

"Приятно е така, планина, ливади и след това гледаш как се ражда и как пораства (магистралата), а в същото време държавният дълг намалява", коментира премиерът.

 

Борисов каза, че работата на обекта е денонощна, а за летния сезон с изграждането си тази отсечка ще спестява половин час в трафика.

 

Заедно с премиера на проверката са зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, както и финансовият Владислав Горанов.

 

През април Борисов направи символична първа копка на новия етап от трасето, който е 134 км и е разделен на 6 участъка. Той трябва да бъде завършен през 2023 година.

 

За изграждането му държавата отдели 1.12 млрд. лв. Премиерът вече се обзаложи, че с пускането на АМ "Хемус" в експлоатация ще се увеличи брутният вътрешен продукт на страната с поне 10%.

 

Борисов каза, че е възможно строителството да е бързо заради законовите промени, които позволяват съкращаване на сроковете за отчуждителни процедури и изрази надежда президентът да не наложи вето на поправките.

 

"Тол системата е справедлива и вчера на срещата ми с превозвачите няма някой, който да е против", каза премиерът пред журналисти. По думите му тежкият трафик, който износва най-много пътищата, трябва да си плаща за това.

 

"Август месец ще започнем два лота Търново - Русе, парите сме ги отделили, дотогава мисля, че процесът ще е необратим", коментира още той.

 

В отговор на въпрос премиерът каза, че от доста време от ДАНС се проверяват лица, заемащи висши държавни длъжности, а сега главният прокурор Сотир Цацаров просто огласява това.

 

"Не одобрявам, че някои от властите се опитват да се бъркат в съдебната система. Аз не викам магистратите един по един при мен", коментира Борисов срещите на президента Румен Радев в последните дни с висши представители на съдебната система.

 

На въпрос защо държавният глава прави това, Борисов отговори: "Питайте него, аз отговарям на тая ливада след 2 г. да има заводи".

 

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна