IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
10:46 | 4 юни 2019
Обновен: 04:45 | 25 март 2024

Мария Габриел трябва да заяви пред ЕП, че се отказва като депутат

Това каза говорителят на ЦИК Александър Андреев

По материала работи: Пламен Янков
Мария Габриел трябва да заяви пред ЕП, че се отказва като депутат

Избраната за евродепутат Мария Габриел не е подала отказ пред ЦИК и тъй като името й вече е обявено от комисията, тя трябва да направи това пред Европейския парламент. Това коментира за БТА говорителят на ЦИК Александър Андреев по повод заявеното от Мария Габриел намерение да довърши мандата си на еврокомисар.

 

"Моето лично мнение е, че отказът би трябвало да бъде направен пред Европарламента. Имената на евродепутатите са вече обявени от ЦИК и дори са обнародвани в Държавен вестник", поясни Андреев. Затова, по думите му, след като Габриел заяви че се отказва, тя трябва да направи това пред Европейския парламент. След което Народното събрание да уведоми ЦИК, която да вземе решение и да обяви следващия в листата за евродепутат. "Към момента такова искане не е постъпило в ЦИК", каза още той, цитиран от Дарик.

 

Андреев обясни, че случаят Габриел е различен от този на избраните за евродепутати от листата на ДПС - Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски, тъй като те са депозирали своя отказ писмено, още преди ЦИК да обяви имената им за избрани и на практика те са заличени от листите, без въобще да бъдат обявявани за евродепутати.

 

Андреев обясни, че в Изборния кодекс няма изрична уредба на такъв случай. Има уредба по отношение на предсрочното прекратяване на пълномощията на член на Европейския парламент, допълни той.

 

Четете още

Мария Габриел си остава еврокомисар, евродепутат ще бъде Лиляна Павлова

Коментари

Новини Варна