IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
21:26 | 11 юни 2019
Обновен: 15:15 | 19 април 2024

България сред 13-те държави с декларация за ускорена евроинтеграция на Западните Балкани

Съвместното изявление е започване на преговори за присъединяване с Република Северна Македония и Албания през юни 2019 г.

По материала работи: Пламен Янков
България сред 13-те държави с декларация за ускорена евроинтеграция на Западните Балкани

Българският вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева, заедно с министрите на други 12 държави-членки на ЕС, настоя за ускоряване на европейската интеграция на Западните Балкани, съобщиха от пресцентъра на МВнР.


Тринайсетте министри - на България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Унгария, Италия, Малта, Австрия, Хърватия, Словения, Полша, Словакия, призоваха за започване на преговори за присъединяване с Република Северна Македония и Албания през юни 2019 г., се посочва в съобщението.


Съвместното изявление отбелязва значението на процеса на разширяване на ЕС със страните от Западните Балкани като основен инструмент за постигане на устойчива стабилност, мир и просперитет.


Призовават се всички членове на Съвета да проявят далновидност и да приемат смели решения този месец, чрез които да дадат положителен тласък на реформите в съответствие със стандартите и ценностите на ЕС. Необходимо е държавите от региона да работят за тясно регионално сътрудничество и да положат усилия за истински добросъседски отношения.


България смята, че започването на преговорния процес с Албания и Република Северна Македония ще запази и укрепи положителния импулс на реформите в техните общества. Държавите-членки на ЕС ще имат възможност на всеки етап от процеса да оценяват техния индивидуален напредък и да оказват подкрепа за изпълнение на критериите.

 

Разширяването на ЕС със страните от Западните Балкани остава сред приоритетните за България външнополитически цели. Добросъседските отношения, регионалното сътрудничество и върховенството на правото са хоризонтални критерии за напредък на страните-кандидатки.


Изпълнението на буквата и духа на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от страна на Република Северна Македония ще бъде ключово за взимане на съответните решения. Това е пътят за гарантиране на регионалната стабилност и за решаване на всички открити въпроси с цел създаване на сигурна среда на регионална и европейска сигурност, се казва още в съобщението на МВнР.

Коментари

Новини Варна