IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Политика
18:34 | 5 декември 2019
Обновен: 15:19 | 19 април 2024

Нито левче, нито 8 лева субсидия на партиите, останаха без пари

Депутатите не приеха предложението на МС и на БСП

По материала работи: Пламен Янков
Нито левче, нито 8 лева субсидия на партиите, останаха без пари

Парламентът отхвърли предложението и за един, и за осем лева субсидия на действителен глас. Така на практика политическите сили остават без финансиране от бюджета.

 

В проекта за държавен бюджет за догодина правителството предлагаше размерът на държавната субсидия за един получен действителен глас по Закона за политическите партии през 2020г. да е един лев.

 

При първото гласуване резултатът беше 103 гласа "за", 120 - "против" и един "въздържал се", с което предложението бе отхвърлено. Последва прегласуване и ново отхвърляне - 104 "за", 120 - "против", един народен представител се въздържа.
Депутатите не приеха и текста на БСП субсидията да стане осем лева. Против бяха 119 народни представители, 98 - "за", шестима се въздържаха. ПГ на "Обединени патриоти" подкрепиха левицата.

 

Решението партиите да получават по един лев от държавата за действителен глас беше гласувано от парламента още през лятото.

 

НС излезе в десетминутна почивка за уточняване на казуса, съобщи БТА, цитирана от dnes.bg.

 

ДПС се обяви за дебат между политическите сили за изработване на модел за финансиране, който да бъде приет от обществото.

 

Социалистите обявиха, че е застрашен политическият плурализъм, европейските демократически стандарти. ГЕРБ се защити, че са изпълнили волята на над два милиона българи, изразена на референдума.

 

По-рано днес пред медиите в парламента председателят на Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ предположи договорка между Бойко Борисов и Корнелия Нинова искането на левицата за 8 лв. да мине като при гласуването депутати от ГЕРБ не присъстват в пленарната зала.

 

За да няма съмнения за аритметически сметки, Йордан Цонев от ДПС предложи поименна проверка преди гласуването. Има 137 депутати до тук, има кворум, обяви по средата на процедурата председателят на НС Цвета Караянчева.

 

"Окончателният резултат е нула лева субсидия за политическите партии", коментира лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пред журналисти.

 

Той обясни, че резултатът от гласуването е факт благодарение на това, че от ДПС предварително са ги изобличили в съглашателство.

 

"Предотвратихме една огромна несправедливост. Това, което се предлагаше обслужва само големите партии", каза той.

Коментари

Новини Варна