IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
15:24 | 24 октомври 2014
Обновен: 00:29 | 16 април 2024

52 на сто от българите тормозени и претоварени на работа

Данните са на Европейската агенция по безопасност и здраве при работа

По материала работи: Златина Добрева
52 на сто от българите тормозени и претоварени на работа

Според данни на Европейската агенция по безопасност и здраве при работа 52 на сто от работещите в България смятат, че случаите на стрес на работното им място са чести или много чести.
Само 7 на сто от нашите работници посочват, че не са подложени на стрес, а 40 процента - че случаите са много редки, каза директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Любен Томев, цитиран от БТА.
Проучването на европейската агенция сочи, че най-често посочваните причини за стрес са реорганизация или несигурност на работното място - 72%, удължено работно време или прекомерно работно натоварване - 66% и нагрубяване или тормоз - 59%.
240 милиарда евро годишно са щетите, които понася европейската икономика от разходи, свързани с психични разстройства на работниците, показва още проучването.
Стресът на работното място е вторият най-често съобщаван здравословен проблем в Европа, допълни Томев.
Според проучванията на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ сред факторите, водещи до стрес, са и липсата на адекватна връзка между изпълняваната работа и възнаграждението на труда, разминаването между резултатите от работата и кариерното развитие, както и работата на смени и през почивните дни.
Работещите в здравеопазването, образованието, държавната администрация и IT технологиите бяха определени от синдикалните представители като едни от най-потърпевшите сектори от стрес на работното място.
Заместник-председателят на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ Слава Златанова и Петя Недкова, заместник-председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, посочиха, че прекомерното натоварване, ниското заплащане и липсата на перспектива развиват "синдром на изпепеляването" в медицинските среди.
В България медицинските сестри са на средна възраст 50 години и след 10 години ще изпитваме сериозни затруднения в сектора, отчетоха Златанова и Недкова, които настояват за регламент за упражняване на дейността на професионалистите по здравни грижи.
Хората от творческите професии, които работят за себе си, са подложени на най-малък стрес, коментираха от синдикатите, като се позоваха на европейски проучвания.
КНСБ настоява синдикати и работодатели да подпишат споразумение за превенция на насилието и стреса на работното място.
По думите на Томев, цитирани от dnes.bg, конфедерацията още от края на миналата година има вариант на споразумението, но се чака и позицията на работодателите.
От КНСБ искат конкретни програми в предприятията за намаляване на стресогенната среда чрез модела за оценка на риска.

Коментари

Новини Варна