IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
21:20 | 20 ноември 2014
Обновен: 17:46 | 17 април 2024

Промените в правилника на НС са реваншизъм, смята Миков

Петъчният контрол ще се провежда и без кворум

По материала работи: Лиляна Трънкова
Промените в правилника на НС са реваншизъм, смята Миков

Петъчният парламентарен контрол да се провежда и ако няма кворум в пленарната зала, реши мнозинството в Народното събрание с 86 гласа "за", 42 - "против" и 10 "въздържал се", при обсъждане на регламенти от новия правилник за работата на депутатите, съобщи БТА.
Не се прие предложението на председателя на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов в началото на всяко заседание да звучи националният химн.
В случаите на продължаване на заседанието при липса на кворум, може да се провежда само парламентарен контрол, но не и да се гласуват и приемат актове, гласи текстът, предложен от Десислава Атанасова от ГЕРБ. Той предизвика отрицателната реакция на БСП и на ДПС и спорове между управляващи и опозиция.
Мая Манолова от левицата обвини мнозинството в узаконяване на отсъствието на депутатите от залата в петък, още повече, че и временната комисия също е отхвърлила предложението. Как може хората да ходят на работа 5 дни в седмицата, по 8 часа за по 350 лева, а народните представители в петък да могат да отсъстват, добави към аргументите си тя. Социалистката отбеляза, че маниер на ГЕРБ е да приемат важни закони по тъмно, за да няма дебат.
Работим по тъмно, но не на тъмно, репликира Десислава Атанасова.
Председателят на НС Цецка Цачева обясни, че новата редакция се отнася единствено до парламентарния контрол, защото той не е акт на колективното тяло - НС, към отделен министър, а на отделен депутат, който е задал въпрос и очаква отговор. В останалите случаи заседанието или се прекъсва, или се прекратява.
Четин Казак от ДПС обаче припомни, че дори по време на контрол има хипотези във връзка със запитване да се проведат разисквания и да се гласуват решения, за което е необходимо съответното мнозинство.
"Стъпките, които правите в правилника са много лош път, мотивиран от реванша и злобата, който ще покаже на гражданите много бързо, че телевизионният конструктивизъм е бил твърде кратък, розов период във второто управление на ГЕРБ и негови партньори”, заяви Михаил Миков.
Той е на мнение, че предложените промени ще се отразят най-вече на по-малките партии, които губейки своята идентичност „ще се пазарят да им се включи нещо в дневния ред, за да покажат, че се изпълнява нещо от предизборните им програми”. Той обеща социалистите да не си "играят" с кворума, както правеше ГЕРБ в 42-я парламент.
Парламентът си разписа коледна ваканция от 22 декември до 10 януари, 10 дни по Великденските празници и от 1-ви до 31-ви август лятна почивка. По изключение Народното събрание може да реши дните на ваканциите да бъдат променени.
Александър Попов

 

Коментари

Новини Варна