IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
20:31 | 24 ноември 2014
Обновен: 11:42 | 18 април 2024

Хулиганче тормози 5 училища в Пловдив

Родителите на децата на бунт срещу новия ученик Митко

По материала работи: Борис Проданов
Хулиганче тормози 5 училища в Пловдив

Цяла паралелка е на път да остане само с едно дете. Родителите на 4 „Б” клас в пловдивско училище са категорични, че няма да върнат децата си в клас. Настояват техен съученик да бъде преместен. Инцидентът от края на миналия месец нажежи страстите днес.


В началото на тази учебна година 4 „Б” клас посреща нов ученик – Митко. Месец по-късно класният ръководител подава първите сигнали за трудности при общуването му, които смущават работата в клас, децата и родителите.
„Ставал е от чиновете, бутал е учебниците на учениците, ходел е до чешмата извън стаята, вземал е хартии от коша, пълнен е разни хартии с вода, лигавел се е, но е нямал чак толкова силни прояви на терор или насилие”, коментира директорът на СОУ „Братя Миладинови“ Румяна Петрова.


На 27 октомври в час по музика Митко пробожда с шиш в ухото своя съученичка, която минава край чина му. „Спукано е тъпанчето с твърд предмет и след това има операция. Слава Богу, всичко е наред, няма да загуби слуха”, разказва родителят на пострадалото дете Светослав Савов.


Два дни след случая на извънреден педагогически съвет в училището е взето решение по случая да се потърси съдействие от всички институции, отговорни за закрила на детето и за проявите на детска агресия. Общата им среща излиза и с общо решение за Митко - Да се обучава на комбинирано обучение - 30 % индивидуално и 70% – в клас.
Родителите обаче са категорични,че няма да пускат децата си в клас, ако Митко остане в него. И днес в училище се оказа само той. До края на седмицата педагогическият съвет на училището ще реши дали да накаже Митко със забележка, с общественополезен труд в полза на училището, с предупреждение за преместване или направо с преместване.


От Агенцията за закрила на детето в Пловдив са категорични, че училището на 21-ви век трябва да е готово да реагира при подобни случаи без да слага етикети на децата.


Митко е в четвърти клас, осиновен е преди четири години от семейство интелектуалци, които отглеждат още две по-малки деца по същия начин. Митко е проблемен. Преди две години родители на второкласници протестираха в СОУ " Свети Седмочисленици" заради него и той бе преместен.


Оказва се, че от тогава до днес Митко учи в пето поредно училище, а проблемите ескалират. Днешният учебен ден в ІV Б клас на кварталното училище ще се запомни с един единствен ученик. При това проблемен.


novanews.bg

Коментари

Новини Варна