IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
19:41 | 25 ноември 2014
Обновен: 04:03 | 16 април 2024

Харчим повече по празниците, не остават пари за сметките

Всеки пети няма достатъчно средства, за да покрие разходи след това

По материала работи: Лиляна Трънкова
Харчим повече по празниците, не остават пари за сметките

През последните години българите имат все повече проблеми с изплащането на кредитите и сметките си покрай коледните и новогодишните празници. Това отчитат от компанията за кредитни консултации „Кредит Център“.
„През последните няколко години се наблюдават проблеми с покриване на разходите за комунални услуги, плащания по кредити и текущите разходи на домакинствата през месец януари“, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на Кредит Център.
„Дори да има и други фактори за това, основната причина за повечето потребители са именно зле планираните разходи около коледните празници. Хората харчат не само повече от предвиденото според заплатите си, но и посягат към спестяванията“, допълва Тошев.
Така след неразумното харчене по празниците всеки пети българин трябва да се подложи на сериозни лишения и ограничения през януари. Това се налага, за да може хората да погасят задължителните си разходи през първия месец на годината, обяснява Тошев.
Така лесно се стига и до забавянето на вноските по кредити, което води и до натрупване на допълнителни задължения от наказателни лихви. Обикновено финансовите затруднения имат „домино“ ефект и продължават и през февруари и март, добави специалистът.
Според него финансовата култура на българите се повишава плавно през последните години, а тегленето на потребителски заем за посрещане на Коледа и Нова година вече е рядкост.
„През последните седмици туроператорите обявят ръст на записванията, търговските центрове вече имат разпродажби, всички възможности, които на пръв поглед са изгодни, могат да се окажат капан за хората с по-ниски доходи, които като че ли най-често се изкушават да надскачат възможностите си”, коментира още Тошев.
Грешно планираните разходи обаче се запазват като тенденция през последните години. Според проучване на сайта за кредитни консултации creditpoint.bg задлъжняването е характерно за потребителите с по-ниски или средни доходи, които не са свикнали да следят финансите си. Според експертите през януари 2015 г. ще станем свидетели на нов ръст в закъснялото покриване на задължителни разходи.
“Преди да пристъпят към покупки и резервиране на ваканции, домакинствата трябва да обмислят внимателно действията си и да преценят дали и как това ще се отрази на следващите няколко месеца. Изникването на непредвидени разходи също не бива да се забравя“, съветва Тошев.
Друг проблем се явяват коледните бонуси. По данни на консултантите от сайта от предходните години, близо 10% от работещите не получават допълнителните си възнаграждения, въпреки че са им обещани. Това се отразява много лошо на финансовото им състояние в началото на новата календарна година. От там съветват хората, които нямат вписани в трудовите си договори допълнителни доходи, да се въздържат от включването им в бюджета си преди реално да са ги получили.

Още финансови новини четете в Investor.bg
По публикацията работи: Екип на Investor.bg

 

Коментари

Новини Варна