IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
19:28 | 25 ноември 2014
Обновен: 21:54 | 24 април 2024

Представяме 5 години в Лувъра културно-историческото ни наследство

Предстои България да подпише договор с парижкия музей

По материала работи: Лиляна Трънкова
Представяме 5 години в Лувъра културно-историческото ни наследство


България предстои да сключи с Лувъра в Париж петгодишен рамков договор, по силата на който ще представя своето културно-историческо наследство. Това съобщи пред български журналисти в Брюксел министърът на културата Вежди Рашидов, който участва в заседание на Съвета на ЕС, съобщи БТА.
Той уточни, че в три последователни години в Лувъра ще бъде представено тракийско, византийско и ислямско изкуство от нашите земи. Предвижда се на 16 април догодина в парижкия музей да бъдат представени 400 експоната от българското културно наследство.
В месеците на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. трябва да покажем най-доброто от нашата култура, добави министърът.
По неговите думи министрите, участвали в днешното заседание, са се обединили около мнението, че културата следва да бъде сред приоритетите на програмата "Европа 2020". Като че ли културата досега е малко придатък към общото. Благодарение на културата всяка държава има своята идентичност, коментира Рашидов.
Той съобщи, че в края на миналата седмица със заместник-председателя на ЕК Кристалина Георгиева са разговаряли за възможностите млади български творци да кандидатстват с проекти пред ЕС. По неговите думи трябва да се обърне допълнително внимание на развитието на литературата. Може да се обмисли възраждането на писателските срещи. Липсват преводачи, смята културният министър. Трябва да търсим начин българската литература да бъде достъпна за други народи, заяви Рашидов.
Министърът допълни, че очаква до края на януари концепция от акад. Светлин Русев за развитието на т.нар. "Български Лувър" - музея за съвременно изкуство, който ще се нарича "Квадрат 500" по името на зоната в центъра на София, където е разположен. Обектът е финансиран с 27 милиона лева от ЕС. Министърът отбеляза, че занапред предстои разрушаване на част от старата сграда откъм ул. "Оборище", където ще бъде изграден наново информационен и административен център към музея. За целта ще бъде необходимо осигуряването на 10 милиона лева.
Министър Рашидов сподели мечтата си за възраждане на постоянния Софийски цирк. Той подчерта, че става дума само за мечта, а ако тя бъде постигната, сградата ще бъде издигната в празен общински имот в Зона Б-5 в столицата.

 

Коментари

Новини Варна