IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
18:49 | 19 декември 2014
Обновен: 20:32 | 20 април 2024

Константин Пенчев: Проблемът на съдебната система са кадрите

Няма връщане назад и никой няма интерес от тази съдебна система, твърди експертът.

По материала работи: Деян Михайлов
Константин Пенчев: Проблемът на съдебната система са кадрите

Кадрите са основен проблем на съдебната система, смята националният омбудсман и бивш председател на Върховния административен съд Константин Пенчев, цитиран от Днесбг.

Според него на много ръководни места от най-младшото до най-старшото ниво има гнили ябълки в тази система. Уви, тези гнили ябълки до голяма степен определят политиката и развитието на системата и не дават възможност на почтените, на работливите, да дишат и работят така, както те искат, заяви той на дискусия за съдебната реформа.
Пенчев се съгласи, че трябва да има правила това да не се допуска в бъдеще, но попита как системата да бъде изчистена от гнилите ябълки, които са в нея сега. Той прогнозира още скандали, ако съдебната система не бъде радикално реформирана.
Няма връщане назад и никой няма интерес от тази съдебна система.

Проблемите на Висшия съдебен съвет какви са? Ако гнилите ябълки ги разделим на два отбора - ще станат ли по-малко гнили? Ако има гнили ябълки, които решават делата по един съмнителен начин, какво общо има софтуерът с това? Т.е. проблемът е един единствен - гнилите ябълки. И трябва точно тук да се замислим отново как конституционно, по какъв начин да изринем гнилите ябълки от съдебната система, настоя омбудсманът.
Според него те не са толкова много, но са на възловите места и определят политиките на съдебната система, определят всички действия.

 

Коментари

Новини Варна