IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
11:38 | 19 декември 2014
Обновен: 12:16 | 17 април 2024

Министърът призна: В съдебната система има корупция

Нямаме достатъчно сериозни мерки за борбата с нея, каза пред Христо Иванов

По материала работи: Златина Добрева
Министърът призна: В съдебната система има корупция

В съдебната система има корупция и нямаме достатъчно сериозни мерки за борбата с нея, каза пред БНТ правосъдният министър Христо Иванов.
По думите му там цари културата на затваряне на очи и откровена мърлящина при управлението на съдилища. Пример за нея е проблемният софтуер и проблемът със случайното рапределение на дела, каза още министърът.
България е под външно наблюдение от ЕК, а общественото мнение е много чувствително по темата. „По-добре да си казваме тези неща вътре и да вървим напред”, добави Иванов.
По думите му последният шум в съдебната система не е тръгнал от изказването на френския посланик, а от разпределението на делото за КТБ.
Той определи като правилна стъпката на ВСС да бъде изработен нов софтуер и това да стане с много широка работна група от IT специалисти от различни институции. Според него участието на външни специалисти в IT експертизата е стъпка в правилната посока, която ще гарантира по-голяма сигурност.
„Смяната на софтуера е част от решаването на проблема”, заяви министър Иванов. По думите му Инспекторатът към ВВС също трябва да поеме своята отговорност и да изгради капацитет за собствени проверки. „Той трябваше да следи за всичко това, но той разчита на специалистите на ВСС, които са разработили проваления софтуер, или на специалисти вътре в съда, които нямат интерес да алармират“, обясни той.
На въпрос дали трябва да има оставки във ВСС заради проблема, Иванов обясни, че трябва да се използва инструментариумът, заложен в логиката на тази институция.
„Ако трябва да се искат оставки, да се искат и те да бъдат подадени”, обясни министърът. Но това трябва да бъде направено от тези, които имат свои представители във ВСС. "Той е представителен орган, политическите сили и магистратите имат своите представители. Търсенето на отговорност трябва да дойде от тези, които са ги излъчили", обясни той.
Според Иванов трябва да се отговори на въпроса кой носи отговорността за проверките, които стигат до никъде - и за Румяна Ченалова, и за други съдии, и за софтуера за разпределение на делата. „Този софтуер не просто е бил незащитен, а е бил използван активно за нагласяне на делата”, обяви Иванов и допълни, че това са го казали IT специалистите пред ВСС.
"Много важно е ВСС и Прокуратурата да се заемат с въпроса за личната отговорност и защо досега са си затворили очите”, категоричен беше Иванов, информира dnes.bg.

Коментари

Новини Варна