IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
17:46 | 24 декември 2014
Обновен: 22:15 | 27 март 2024

Присадец – селото което няма да посрещне Рождество

Още едно село в България е обезлюдено

По материала работи: Юлиян Атанасов
Присадец – селото което няма да посрещне Рождество


Още едно село в България е обезлюдено. Село Присадец е последното село в Тополовградска община след него е граничната бразда с Турция. Там от години живеят едва седем души, които в навечерието на Коледа са при близки и роднини, за това селото днес е празно, предава БГНЕС.
Няма пушещи комини, няма глъч по улиците. Паднали са къщите, оградите стърчат като проядени от кариеси зъби, чешмите са пресъхнали, а през разбитите прозорци се виждат само бурени и тръни. Дори щъркеловото гнездо на един от електрическите стълбове не е дом на врабчета през зимата. Тук царуват свраките.
До селото се стига по стар и тесен разбит асфалтов път. Поглеждайки на ляво, на дясно, напред, виждаш само едно – разруха. Седемте души, които живеят в селото, се занимават със земеделие и животновъдство. Но и те не са кореняци, придошли са от близките села и градове, купили са евтини имоти и правят бизнес.
Иначе селото е било голямо. Имало е над 350 жители. Има огромен площад, на който са се играли кръшни хора и ръченици, пели са се странджански песни, ляло се е руйно вино и са се раждали деца. Сега единственото красиво нещо в селото е пролетта. Когато тя настъпи и докосне всяка тревичка, всяко дръвче, все пак нещо в селото се ражда – красотата.
Днес на Бъдни вечер няма да има къща, в която да е подредена празнична трапеза. Няма да има къде да отидат душите на починалите, за да се нахранят...

Коментари

Новини Варна