IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
09:25 | 26 януари 2015
Обновен: 12:50 | 16 април 2024

Момичетата с цикъл вече на 9 години заради Е-та и затлъстяване

Ученички питат в час: „Госпожо, мога ли да си сменя превръзката?“

По материала работи: Лиляна Трънкова
Момичетата с цикъл вече на 9 години заради Е-та и затлъстяване

Момичетата вече влизат в пубертета не в шести или седми клас, а в четвърти, а някои още в трети. Ако преди десетина години първият цикъл на госпожиците идваше, когато са на 13-14 години, сега менструацията им започва на 9-10 години, отчитат специалистите.Тук не говорим за ранно съзряване на ромските момичета, които раждат в невръстна възраст, говорим за българчета, за всички етнически групи, отчитат още експертите.

Вместо „Госпожо, мога ли да пия вода“ или „Може ли да отида до тоалетната“, напоследък в началните класове се чува и притеснителната молба, изречена тихо: „Госпожо, може ли да отида да си сменя превръзката?“.

„По-рядко момичетата получават първата си менструация в трети клас, но в четвърти вече е масово. Увеличават се гърдите им, драстично се увеличава и ръстът им. Децата се плашат, родителите – още повече“, коментира пред „Телеграф“ д-р Трифон Йорданов, шеф на родилното отделение в болницата в Добрич.

Причините за твърде ранния пубертет са няколко, допълва той. На първо място – акселерацията. Следват лекарствата – витамини, за които не се знае какво съдържат, хранителни добавки, които не са известни, и не е ясно на кои органи могат да навредят, а също и най-различни консерванти от групата на Е-тата. /БЛИЦ

Коментари

Новини Варна