IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
14:11 | 30 януари 2015
Обновен: 13:26 | 16 април 2024

МОСВ мобилизира звеното за реките и язовирите

По данни и прогнози на НИМХ водните количества са високи

По материала работи: Златина Добрева
МОСВ мобилизира звеното за реките и язовирите

Министърът на околната среда Ивелина Василева съобщи, че оперативното звено на МОСВ, което следи нивото на реките и язовирите, е мобилизирано на 24-часов режим.
По данни и прогнози на НИМХ-БАН водните количества на реките са около и над праговете на високи води. Прогнозираните валежи на места в източните и в южните райони, сумарно за 31 януари и за 1 февруари, са от 40 до 60 л/кв. м.
Затова и ангажираните институции са в режим на мобилизация, като звеното е в 24-часов режим на работа, включително в почивни и в празнични дни, съобщиха от пресцентъра на МОСВ.
В резултат на прогнозираните валежи от дъжд и сняг, се очаква да започне повишение на водните нива от 31 януари, като най-голямо се очаква да бъде на 1 февруари.
Системите за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа показват, че реките Сазлийка и Тунджа в средното и в долното им течение трябва да се следят. За река Арда системата за предупреждение от наводнения отчита, че водните нива в басейна на реката са достигнали прага за внимание, но са под прага за предупреждение и също трябва да бъдат наблюдавани.
Оперативното звено в МОСВ извършва ежедневен анализ на информацията за състоянието на реките и язовирите, на хидроложката прогноза за р. Дунав и на прогнозата за времето и валежите и влиянието им върху оттока на реките и язовирите в България.
Информацията се изпраща до всички областни управители, МВР и "Гражданска защита", които имат задължение по Закона за водите да предупреждават населението за евентуално възникване на опасни явления.
В началото на декември м.г. бе измерено най-високото ниво на река Тунджа при Елхово от 50 г., припомня dir.bg. Цели улици в града бяха под вода повече от седмица. Тунджа и притоците й заляха десетки къщи в Старозагорско и в три общини - Раднево, Гълъбово и Мъглиж бе обявено бедствено положение.
Жълт код за силен вятър е обявен за днес в цялата страна, освен за област Видин, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Ще духа силен вятър от юг-югозапад с пориви до 25-30 м/с.
Заради обилните дъждове през последните месеци са активирани свлачища в цялата страна и то в огромен мащаб, заявиха междувременно от Агенция "Пътна инфраструктура".

Коментари

Новини Варна