IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
22:08 | 3 март 2015
Обновен: 18:04 | 16 април 2024

Вероника не е била изнасилена, била е ограбена

Буйната вода разкъсала дрехите на момичето

По материала работи: Слав Велев
Вероника не е била изнасилена, била е ограбена

Тялото на 23-годишната Вероника Здравкова от Никопол бе открито от рибар в река Янтра днес близо до гарата, където студентката във Великотърновския университет е била видяна за последен път около 19 ч на 28 февруари.

Момичето най-вероятно е било ограбена, тъй като липсват малка сума пари, бижу, мобилен телефон и документи. Вероника не е била изнасилена, съобщи лице, запознато с резултатите от аутопсията.

Студентката, която изчезна в края на работния ден във верига за мебели, е тръгнала през безлюдни ниви към центъра на Велико Търново. Обяснила е на своя приятел, че отива да пие кафе със своя позната и отказала да бъде закарана. Най-вероятно крадци са проследили момичето от района на гара "Велико Търново" по пътя към мост над река Янтра. Старото съоражение свързва южния пътен възел на старата столица с нерегулирани земеделски имоти, които водят към гарата и веригата "Технополис". Проверено е било алибито на приятеля на Вероника и то категорично е показало, че той няма връзка с изчезването на момичето.

Досега подобни кражби и инциденти не е имало в този район, коментира служител на общината. Полицията е критикувана във форумите, че в този район няма осветление и хората могат да станат лесни жертви на крадци и престъпници. "Мястото, където е била нападната Вероника на практика е извън града. Това са ниви и те по никакъв начин не могат да бъдат осветявани", заявиха от общината.

Най-вероятно силното течение на водата е разкъсало дрехите й. 

След като целия предобед полицаи, спасители и близки търсиха следи от момичето, рибарят Симеон Плачков слязъл по стръмния бряг и сред шубрака забелязал в реката нещо, което първоначално помислил за кукла.

Като се вгледал, 70-годишният въдичар разбрал, че в клоните до брега всъщност се е заклещил труп на момиче.

Ужасеният мъж разказа, че удавената била със смъкнати панталони, поради което тръгнаха предположения, че може да е била изнасилена.

Рибарят започнал да търси телефон, за да позвъни в полицията.

Минути по-късно униформени отцепиха района и започнаха следствени действия по събиране на улики и заснемане на местопроизшествието.

Четири пъти полицаи претърсваха района около гарата, където за последен път е била видяна Вероника. 

На мястото пристигнаха шефът на полицията Илиян Личев, окръжният прокурор Емил Денев и колегата му Цани Попов, който наблюдава разследването.

“При първоначалния оглед са установени наранявания на главата, но аутопсията ще покаже дали това е причината за смъртта. Засега работим по всички версии, включително нещастен случай и самоубийство”, каза наблюдаващият прокурор Цани Попов. Експертизи ще покажат дали момичето е изнасилено.

“24 часа” научи, че сред водещите версии е и убийство с цел грабеж.

Около 14 ч тялото на Вероника бе извадено от водата и положено за оглед между дърветата. Наоколо присъстваха състудентки и роднини на младото момиче. Те отказаха всякакъв коментар.

На челото на Вероника зееше голяма рана.

После тялото бе поставено в найлонов калъф и закарано за аутопсия. Автомобилът първо затъна в калта и се наложи униформени да го избутат.

Минути по-късно край реката пристигнаха родителите на Вероника - Надя и Трайчо Трайкови.

“Кажете ми, вярно ли е, че са я намерили”, плачеше бащата.

Полицаи ги отведоха до мястото, където бе открита дъщеря им. След това съсипаното семейство бе откарано с патрулка, вероятно за разпознаване на тялото. По-късно оттам потвърдиха официално, че намереният във водата труп е на Вероника. 

Трайчо Трайков още сутринта бе загубил надежда, че ще види дъщеря си жива. Той мислеше, че е отвлечена, но може би вече са я убили. 

Тялото на младата жена бе открито на 30 м от моста между жп гарата и града, по който родителите се лутаха близо 3 дни в търсене на Вероника.

Заедно с близки от Горна Оряховица те обхождаха многократно трасето, по което е тръгнала да се прибира дъщеря им към апартамента си над автогара “Юг”. Взираха се от моста над Янтра към дълбоките води и търсеха отговори за мистериозната липса на детето си. Трупът обаче се оказа нагоре по течението.

23-годишната Вероника изчезна в 19 ч в събота. Студентката от Великотърновския университет си тръгва от магазин на мебелна верига, в който работи.

С колегите се разделят на паркинга на “Технополис”.

Управителят трябвало да откара с кола останалите от смяната, но за да не го притеснява, Вероника си тръгва пеша през тъмния и пуст район от гарата към града. Прави го поне веднъж седмично, защото жилището е наблизо, а останалите са в друга посока, обясниха близките . За последно е била видяна от началника на гарата, която е на 200 метра от шоурума, където Вероника работи. Пресякла релсите и се отправила към града в безлюдната местност.

Какво се е случило след това, все още не е ясно. Родителите позвънили към 19,30 ч, но тя не отговорила. След като опитвали безуспешно да се свържат с нея, към 1 часа след полунощ, разтревожени, те тръгнали към Велико Търново. На 1 март сутринта сигнализирали, че детето им е изчезнало.

От подаването на сигнала полицаи 4 пъти претърсваха шумка по шумка района. Разпитвани са и циганите, които живеят в коптори край гарата, но те не дали никаква полезна информация.

Използвано е и полицейско куче, но не бе открита следа от момичето. Преди обед днес с лодка по реката в издирването се включиха и водолази, но надолу по течението. До гърди нагазили във водата, въоръжени с дървени прътове, те проверяваха метър по метър по течението чак до Стамболовия мост на километър и половина надолу от гарата. В същото време униформени ровеха из шубраците по брега, но без резултат. Работата им лично следеше шефът на областната полиция Илиян Личев.

Полицаи вадят трупа на студентката от реката. Не е ясно дали е била изнасилена, или панталоните са се свлекли от течението на водата. На главата на Вероника има голяма рана.

“И за нас е загадка какво се е случило в този половин час от напускането на магазина до позвъняването на родителите. Работи се по няколко версии с целия наличен ресурс, извършваме и други оперативно-следствени действия, но не мога да ги съобщя”, каза пред “24 часа” вчера Личев. Полицаите са иззели лаптопа на Вероника, за да бъде прегледан щателно от компютърен експерт.
Разследващи оглеждат тялото и събират улики.

“24 часа”

 

Коментари

Новини Варна