IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
20:56 | 30 март 2015
Обновен: 00:06 | 22 март 2024

Парното и топлата вода поевтиняват... ама не съвсем

Намалението на цените ще е по-малко от обявеното

По материала работи: Борис Проданов
Парното и топлата вода поевтиняват... ама не съвсем

Комисията за енергийно и водно регулиране определи нови цени на парното и топлата вода от 1 април, става ясно от решението на комисията, качено на сайта й. Намалението на цените е по-малко от предварително обявеното.


КЕВР бе обявила, че заради намалението на цената на природния газ с 13 на сто от началото на април ще поевтинее парното и топлата вода като предварително обявените цени бяха между 6 и 13 на сто за различните топлофикации, а за София се очакваше намалението да е с 10 на сто.


След изслушването на представителите на топлофикационните дружества на откритото заседание обаче регулаторът е променил мнението си и е постановил по-малко намаление. В София парното и топлата вода ще поевтинеят с 7,05 процента. За Пловдив намалението ще е с 8 на сто, за Варна - с 8,4 процента, за Враца-със 7,7 процента, за Разград - 7,57, а за Велико Търново - 5,2 процента, предаде БТА, цитирана от Днес.БГ.


Почти няма да се усети намаление на цените на топлофикационната услуга в Бургас, където цената ще е по-ниска само с 0,09 на сто и в Плевен, където понижението ще е 0,9 на сто.


КЕВР е анализирал представените от топлофикационните дружества предварителни финансови отчети за 2014 г. и е констатирал, че при реализиран общ финансов резултат към края на 2013 г. - печалба в размер на 17 810 хил. лв., към края на 2014 г. общият финансов резултат на дружествата в сектора е загуба в размер на 77 055 хил. лв., се посочва в решението на регулатора.


Ето защо крайното решение е намалението да е по-малко. КЕВР е решила да намали от 1 април и преференциалните цени на произвеждания от топлофикациите ток, но също с по-малък от очаквания процент.


За Топлофикация София намалението на цената на произвежданата електроенергия е с 4,7 процента, а за другите топлофикации това намаление е с между 3,7 и 4,3%.


dnes.bg

Коментари

Новини Варна