IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
21:22 | 1 април 2015
Обновен: 21:16 | 16 април 2024

"Труд": Министърът на правосъдието опитва измама

Христо Иванов отрекъл, че ще закрива Агенцията по вписванията, независимо, че вече подписал документ за това

По материала работи: Лиляна Трънкова
"Труд": Министърът на правосъдието опитва измама

Министърът на правосъдието Христо Иванов е опитал измама през Агенцията по вписванията. Това твърди вестник „Труд”. Според изданието министърът отрекъл намерението си да закрие Агенцията, независимо от подписан от него документ. „Нямаме и не сме имали никакво намерение да закриваме, нито пък да преобразуваме Агенцията по вписванията. Имаме намерение да я развиваме”. Това заявил пред изданието министърът на правосъдието Христо Иванов.

Изявлението му последва публикация, изразяваща тревогата на гражданите и бизнеса от разпространената по-рано информация, че министерството планира да закрие на 1 август агенцията и Централния регистър за особени залози като ги слее и трансформира във ведомствени дирекции.

Замисълът е отразен в документ под заглавие „Програма за структурни и функционални реформи в сектор „Правосъдие” (виж вдясно) . Лесните справки в Търговския и Имотния регистър можеше да останат само спомен, ако тази програма беше превърната в реалност.

В крайна сметка на заседание на Министерския съвет вчера е прието Постановление за промени в Устройствения правилник на Агенцията по вписванията, с което тя запази своя статут. Закриването й по принцип не е лесна работа, тъй като нейното съществуване е предвидено в редица закони - за кадастъра и Имотния регистър, за Търговския регистър, за регистъра БУЛСТАТ и Семейния кодекс.

„Промените в постановлението са базирани на задълбочен анализ, извършен през 2014 г., по инициатива на предишното ръководство на министерството”, каза Иванов. Те целели „решаването на някои проблеми в дейността и организацията на агенцията.”

Предлага се реорганизиране на Главна дирекция „Регистри” в Агенцията по вписванията, а именно - броят на териториалните й звена да се намали от 12 на 6. Това ще стане чрез сливане и премахване на отделни излишни бройки, уточниха от правосъдното ведомство. Намалява се и числеността на персонала на агенцията с 5% - от 552 на 524 щатни бройки, като се гони намаление на разходите.

„С промените се цели най-вече оптимизация на управленските нива и ясно разпределение на отговорностите в агенцията. Това по никакъв начин няма да се отрази на точките, в които гражданите имат достъп, нито на броя лица, които работят „на гише” в подразделенията й - така наречените „фронт офиси”, нито на качествата на услугата”, казва министърът, цитиран по-късно от своите говорители.

Според тях твърдението, че „министерството е планирало от 1 август 2015 г. да закрие Агенцията по вписванията и Централния регистър за особените залози, като ги трансформира в дирекции, са неоснователни”.

Но документът, с който разполага редакцията, доказвал тъкмо обратното.

Коментари

Новини Варна