IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
19:28 | 17 април 2015
Обновен: 18:39 | 17 април 2024

Как правилно да измием плодовете и зеленчуците?

Пестицидите много често съдържат и канцерогенни вещества

По материала работи: Юлиян Атанасов
Как правилно да измием плодовете и зеленчуците?


 

Измиването на продуктите преди готвене е най-важната част от подготовката. Плодовете и зеленчуците изобилстват от мръсотия, пестициди, а често те са и покрити с восък, който им придава търговски вид, пише dnes.bg.
Когато тези замърсители не са отстранени от храната, те биват погълнати и могат да доведат до хранително отравяне, други хранителни нарушения и дори до развитие на рак. Причината е, че пестицидите много често съдържат и канцерогенни вещества. Кои са опорните точки, когато става дума за почистване на плодове и зеленчуци?
За зеленчуците:
Трябва да се използва чиста вода – без следи от почва или други замърсители. Ако водата, с която се измиват зеленчуците, не е годна за пиене, накрая те може да се изплакнат с питейна, за да сме сигурни, че са измити добре.
Коренните зеленчуци често имат залепнала по тях почва. Тя трябва да се отстрани с помощта на четка.
Препоръчително е зеленчуците да се накиснат във вода. Този метод е изключително полезен за листните зеленчуци като маруля и спанак, а също така и за подправки като кориандъра. Обикновено по корените им има полепнала кал, затова те може да се отстранят, преди да се пристъпи към нарязване. След като зеленчуците са киснали във вода и са отстранени замърсяванията по тях, трябва да се изплакнат под течаща вода.
Препоръчително зеленчуците да бъдат измити преди нарязване, тъй като по този начин се запазват всички хранителни вещества в тях. При някои като карфиолът и броколите е по-добре те първо да бъдат нарязани, след което да се потопят във вода. Това е необходимо, тъй като в тях много често могат да се намерят червеи и насекоми. Към водата може да се добави и щипка сол и куркума, за да се унищожат микробите.
Плодовете често са покрити с восък. Той, освен че играе ролята на консервант, подобрява и вида им. При консумация на плодове като ябълки и круши, е важно те да се измият внимателно под течаща вода. Препоръчително е да се използва мека четка, с помощта на която да се отстрани слоят восък, ако има такъв.
Тези плодове обикновено се обелват преди консумация, но за по-голяма сигурност, е препоръчително първо да се измият.

Коментари

Новини Варна