IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
България
14:47 | 1 юли 2015
Обновен: 13:41 | 17 април 2024

Проверяват кмета на Балчик заради автомобила му

Ако има нарушения, може да бъде глобен с 1500 лева

По материала работи: Златина Добрева
Проверяват кмета на Балчик заради автомобила му

Държавната финансова инспекция ще провери кмета на Балчик, който кара кола за 150 000 лева. Ако има нарушения, може да бъде глобен с 1500 лева. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев в интервю.

 

„Подобни проверки трябва да се правят непрекъснато, за да не изглежда, че се вдига шум само около избори. Ситуацията с кмета на Балчик е в едната крайност, но има и градоначалници, които карат автомобили на по 400 000 километра. Трябва да е ясно на всички, че за закупуването на луксозно возило обществената поръчка се одобрява от администрацията“,  коментира Томислав Дончев казуса с кмета на Балчик.
Според вицепремиера е явно, че системата за граждански контрол на местната власт не работи, защото в повечето случаи скъпи коли се закупуват от кметовете на малки общини, които управляват втори и трети мандат.

 

Той даде няколко примера как може да се коригират нещата. „Ако 40 или 50 общини се обединят, може да се доставят определен клас коли и така ще се спестят доста пари. Може да се въведе таван на автопарка в зависимост от ранга. Например за премиер – едно ниво, за министър – друго, за директор на дирекция, на когото е нужен служебен автомобил - друг клас. Така ще избегнем такива случаи, при които се купуват много скъпи автомобили”, завърши Дончев.

 

Коментари

Новини Варна