IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
15:47 | 26 юли 2015
Обновен: 13:43 | 19 април 2024

Пожарът в Рила овладян от три страни

Критични участъци има само в западна посока

По материала работи: Деян Михайлов
Пожарът в Рила овладян от три страни

Пожарът в Рила е овладян от три страни, като критични участъци има само в западна посока, съобщиха от МВР. 

От там са категорични, че няма опасност за Рилската света обител. 

Продължават действията на над 300 пожарникари, полицаи, военни, лесничеи и доброволци за погасяване на огнената стихия. Днес техните усилия са насочени главно по овладяване на западната периферия на пожара, където все още има критични участъци. 

Пламъците са под контрол в останалите три посоки. Към момента огънят, който се развива низово, е обхванал площ от 90 дка треви и храсти и близо 30 дка гора, посочват от МВР. 

В потушаването на пожара участва и летателна техника от ВВС и "Хелиос Еър". Действията на екипите са силно затруднени от горещото време и пресечения релеф, добавят от МВР.

От своя страна военният министър Николай Ненчев посочи, че пожарът в Рила е почти напълно овладян. "Останаха няколко неголеми огнища, с които днес окончателно ще се справим. Изпратени са два хеликоптера с екипажи по четирима души и трима души наземен състав", посочи министърът в Ямбол.

"Тази сутрин личният състав, който участва в гасенето, e увеличен два пъти и ще остане там, докато има нужда от него. Теренът наоколо е изключително труден, четири часа е изкачването до района на пожара, а три часа е слизането - никаква техника не може да стигне до там. Без хеликоптерите нямаше надежда за овладяване на пожара", посочи министърът.

Коментари

Новини Варна