IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
20:42 | 29 юли 2015
Обновен: 13:22 | 20 април 2024

Нивото на пенсиите да не зависи от икономиката, иска Ивайло Калфин

Социалният министър отчете, че повечето хора смятат пенсионната реформа за несправедлива

По материала работи: Слав Велев
Нивото на пенсиите да не зависи от икономиката, иска Ивайло Калфин

Правителството се опитва да направи пенсионната реформа по-автономна, за да не зависи тя от икономическия цикъл, обяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин в предаването "Още от деня" по БНТ, съобщава dnes.bg.
 

"В противен случай би означавало, че ако икономиката ни върви добре, пенсиите ще се вдигат, но като не върви, ще има спад", аргументира се той. По думите му пенсионната система трябва да бъде максимално имунизирана от икономическия цикъл, за да може хората да разчитат на доходите си. 
 

Калфин отчете, че повечето хора смятат, че пенсионната реформа е несправедлива, защото са запознати с формулите, по които се определят пенсиите и констатират, че доходите, които получават като пенсионери не са достатъчни.
 

"Точно тези неща се опитваме да ремонтираме чрез тези промени. От една страна гарантираме сигурност, чрез промяна във формулата, за това, че тези, които излизат в бъдещи години в пенсия, ще получават по-високи пенсии. В същото време се получава един ресурс, който държавата ще може без да разтърсва цялата система да го насочва към хората с ниски пенсии”, посочи Калфин.

Коментари

Новини Варна