IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
14:39 | 1 септември 2015
Обновен: 12:38 | 23 април 2024

Горанов радва учителите, вдига им заплатите

Дава още 20 млн. лева за средното образование от октомври

По материала работи: Деян Михайлов
Горанов радва учителите, вдига им заплатите

Преди началото на новата учебна година, учителите се зарадваха на добра новина. Заплатите им ще бъдат повишени от октомври тази година, съобщи лидерът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БТА.

Заедно с председателя на Синдиката на българските учители той се е срещнал късно вчера с министъра на финансите Владислав Горанов, от когото е получил уверение за допълнително финансиране в размер на 20 млн. лева за средното образование.

Димитров обясни, че с тези пари ще бъдат финансирани заплатите на работещите в средното образование през последното тримесечие на тази година - т.е. от октомври.

"Това беше наша битка през последните няколко месеца да покажем, че има нужда и възможност от бюджета да се отделят средства за големите системи, където се очаква заплатите да растат", каза Димитров.

Той посочи, че със 7 - 8%  могат да бъдат увеличени заплатите на работещите в средното образование, ако тези 20 млн. лева се разпределят поравно.

Ако те се насочат само към педагогическия персонал, каквато била една от идеите, работните възнаграждения могат да се повишат и с около 10 на сто.

"Това зависи обаче от механизма, който ще трябва да бъде договорен в следващите две седмици с Министерството на образованието и със Синдиката на българските учители", обясни Димитров.

Коментари

Новини Варна