IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
11:08 | 2 септември 2015
Обновен: 15:34 | 17 април 2024

Местан иска изчистена от рекетьори и ретроградни примеси власт

Кабинетът няма общи цели, ние ви спасявме, заяви лидерът на ДПС

По материала работи: Деян Михайлов
Местан иска изчистена от рекетьори и ретроградни примеси власт

Лидерът на ДПС Лютви Местан отново настоя ПФ да не бъде част от властта, защото прави правителството нестабилно и поиска нова формула на управление.

"Стабилността е функция на идейната съвместимост и общите приоритетите на управляващите партии, а такива няма. Бихме приели, че управлението е стабилно, ако например има обща данъчна политика като основа за икономическо развитие на страната, ако обаче след месец се наложи ДПС да спасява плоския данък, това управление трудно може да претендира, че е стабилно“, отсече той в първия работен ден от новия сезон на парламента.

Той обвини партиите от управлението, че вместо да се разберат и да имат общи приоритети, те избират да компенсирате липсата на идейна спойка с друг източник на единение и това е ДПС.

„Анти ДПС нагласите са страст и истерия и няма да заблудите обществото“, отсече Местан настоя, че това управление има нужда от нова формула и местните избори ще докажат тази теза.

Според него влизането на националистите във властта поражда тежка криза на политическата идентичност на дясното.

"Тази управленска формула представя тежко отклонение от евро- атлантическата позиция на България“, обвини още той.

„Необходим е нов ясен изчистен от ултранационалистически, рекетьорски и други ретроградни примеси ясен европейски профил на власттта“, призова Местан.

Той обеща, че ДПС ще продължи да се развива като либерална партия и за стратегически верни решения може да се разчита на политическата формация.

Лидерът на ДПС обвини властта, че има слаба политика спрямо ромите, защото е силова, а има нужда не от силов, а от хуманен подход.

Според него за решаването на ромския проблем е нужда интеграция и то още в предучилищен етап. Заради това призова правителството да построи училища в ромските махали.

Местан се обяви и против издигнатата телена ограда на границата, чиято цел е да спре бежанския поток.

Според него не може да има затворен с огради ЕС, защото това ще наруши основните му идеи – демокрация, единство, хуманност.

 

Коментари

Новини Варна