IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
19:45 | 1 декември 2015
Обновен: 08:12 | 19 април 2024

Нямаме ресурс за сухопътна операция в Сирия!

Това не е Трета световна война, а военна операция, обяви Тодор Тагарев

По материала работи: Слав Велев
Нямаме ресурс за сухопътна операция в Сирия!

България няма ресурсите да се включи в сухопътна операция в Сирия, каза бившият служебен министър на отбраната доц. Тодор Тагарев в интервю за предаването "Лице в лице" по bTV, цитиран от dnes.bg. Според него ние не сме участвали в проиграване на подобни операции и затова трудно може да бъдем полезни в тази посока.
 

Според Тагарев трябва да има и действия по суша, но в тяхната основна тежест трябва да бъде поета от съседните на Сирия страни, които са най-заинтересовани от решаването на конфликта.
 

"Това, което се случва, не е Трета световна война, а военна операция”, подчерта още бившият военен министър. "В противен случай би означавало, че приемаме терористите за равен противник на суверенните държави", допълни той.
 

Военният експерт посочи, че „Ислямска държава” може да бъде победена, но това не би довело до края на екстремизма по света. "Решението на ислямизма е комплексно и би изискало поне няколко десетилетия", подчерта Тодор Тагарев. 
 

Той коментира и днешният инцидент на Летище София, където Терминал 1 бе отцепен заради бомбена заплаха. "Цел на всяка терористична организация е да всява страх и терор. В този ред на мисли днешният сигнал за взривно устройство до Терминал 1 на летище София и тревогата, която предизвика, могат да бъдат смятани като успех за терористите по света", смята той.
 

Доцент Тагарев обаче посочи, че неведнъж по сигнал на бдителни граждани са били разкривани планове за терористични атаки по света и поради тази причина е необходима и по-добра координация между различните институции в борбата им срещу екстремизма.

 

 

Коментари

Новини Варна