IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
16:17 | 20 март 2016
Обновен: 00:00 | 18 април 2024

Очакват миграционен натиск по границата ни през април

По 200-300 нелегални мигранти са засичани на ден от граничните власти в района на Малко Търново

По материала работи: Юлиян Атанасов
Очакват миграционен натиск по границата ни през април

Експертите очакват миграционен натиск по българо-турската граница през април. Прогнозата се базира на анализите за възможните рискове и сведения на службите за сигурност. Към момента бежанският поток в Бургаски регион е овладян. Същевременно по 200-300 нелегални мигранти са засичани на ден от граничните власти в района на Малко Търново, а основният натиск е към Звездец и Ново Паничарево. След подписването на споразумението с Турция бегълците, заловени на границата у нас, директно се връщат на южната ни съседка. „Споразумението промени коренно ситуацията. Само два месеца по-рано, щом предавахме задържаните бежанците на колегите от Турция, те ги товареха в камиони, а после ги сваляха само на километър разстояние и нелегалните мигранти отново влизаха в страната ни", разказват граничари, цитирани от Дарик.

 

2500 евро пък е тарифата, която плаща всеки един бежанец, за да бъде преведен до Германия. Има случаи, в които чужденци работят по една година в Турция, за да съберат парите и да платят на трафикантите за превоза до Западна Европа. Българските каналджии получават по стотина евро на човек за превеждането му през страната ни. Граничните ни власти обаче бързо ги разконспирират. При задържането им трафикантите лансирали масово версията, че са в района на Малко Търново и околните селища, "за да си налеят лековита вода". Впечатление прави факта, че колите им са с хасковска и пловдивска регистрация.

novini.bg

Коментари

Новини Варна