IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
България
13:59 | 30 март 2016
Обновен: 04:33 | 8 май 2024

Борбата с монополите и правата на децата са приоритетите на Мая Манолова

Омбудсманът посочи, че 26 на сто от жалбите, получени през миналата година са в тази област

По материала работи: Деян Михайлов
Борбата с монополите и  правата на децата са приоритетите на Мая Манолова

Борбата с монополите, правата на българските деца и социално изключените български граждани са приоритетите на омбудсмана Мая Манолова за 2016 година. Анализът на жалбите и проблемите на гражданите през миналата година беше основата, по която определих моите приоритети, заяви тя пред журналисти в Народното събрание, след като внесе годишния доклад на институцията за 2015 година.

Манолова посочи, че 26 на сто от жалбите, получени през миналата година, са срещу монополни дружества, които доставят обществени услуги - топлофикациите, енергоразпределителните дружества, ВИК-операторите, телекомите, колекторските фирми.

Тя отчете, че през 2015 г. в институцията на омбудсмана са постъпили 6202 жалби и сигнали срещу 5010 през 2014-а. До момента към нея са адресирани 4784 жалби и сигнали. Манолова посочи, че расте и броят на хората, които идват в приемната на омбудсмана, звънят по телефона и изпращат писма във фейсбук. Към днешна дата броят на записаните за моята приемна е 728 и използвам случая да помоля за извинение всички български граждани, с които не мога да се срещна лично, каза омбудсманът.

Сформирана е работна група, която подготвя пакет от законопроекти за регулиране на арбитражните съдилища. "Това са новите бухалки в ръцете на колекторските фирми и монополните дружества, които в момента не се подчиняват на никакви права и регламенти и откровено рекетират и малтретират българските граждани", заяви омбудсманът.

Мая Манолова каза, че е силно притеснена от напрежението в сектора на здравеопазването. Тя напомни, че в края на миналата година е присъствала на подписването на меморандум за съгласие за реформата в здравеопазването. "Тогава предупредих, че съгласие по реформата, която се предлага от Министерството на здравеопазването, няма и към днешна дата ситуацията в страната в сектора го потвърждава", заяви Манолова. Тя апелира за възстановяване на договорното начало, незабавно да бъдат върнати диалогът и разговорите, защото няма как да се направи реформа в такава важна сфера напук на пациентите и напук на българските лекари.

Манолова обяви, че утре от 11.30 часа в институцията на омбудсмана се организира дискусия по проблемите на реформата в здравеопазването.

Коментари

Новини Варна