IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
21:50 | 1 април 2016
Обновен: 00:33 | 18 април 2024

Който има лихвоточки, да си плаща данъците с тях

Левовата компенсация за една лихвоточка е 8 стотинки

По материала работи: Златина Добрева
Който има лихвоточки, да си плаща данъците с тях

Реформаторите искат със законови промени хората, които имат лихвоточки да си плащат данъците с тях, както и да могат да ги оставят като наследство.

 

Предложените промени в Закона за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове засягат 55 000 души, припомнят от РБ.

 

Законът е приет през 1991 г. и многократно е удължаван срокът за компенсиране на гражданите. Над 315 000 са били първоначално депозитите в ДСК, в изготвените списъци са включени 155 650 души, като за 25 години са компенсирани 65% от тях.

 

Към март тази година Националният жилищен компенсационен фонд (НЖКФ) изплаща т.нар. "лихвоточки" на правоимащи, които са придобили жилища до април 2011 г. Само за компенсация на останалите, които до 2016 г. са придобили жилища и още очакват компенсация, са необходими около 80 млн. лв.

 

Много от тях са купили жилища срещу заеми от банки и трябва да чакат по 4-5 години за да бъдат компенсирани от държавата и често изпадат в ситуация да не могат да изплащат заемите и жилищата им се отнемат, мотивират се още реформаторите.

 

Ако се поддържа същата политика на държавата, при настоящия размер на средствата във фонда, за компенсиране и на останалите около 55 000 граждани-спестители ще са необходими още около 20 години.

 

Действащият закон предвижда постъпления в НЖКФ, но не определя техния размер, поради което в последните 5-6 години ежегодно се отделят от държавата по около 11 млн. лв.

 

Левовата компенсация за една лихвоточка е 8 стотинки от 2008 г. и не е променяна до днес, което е в разрез с предвиденото в закона правило, че стойността й се определя от инфлацията и движението на цените на жилищните имоти.

 

Още по-абсурдно според РБ е, че нейната стойност е свързана и с наличните средства във фонда, което означава, че ако средствата във фонда намаляват, ще спада и цената на една лихвоточка. След 30 ноември тази година държавата вече няма да приема претенции за компенсация, а краят на 2019 г. е последният срок, до който държавата трябва окончателно да се разплати с гражданите, които имат право на това.

 

Реформаторите са убедени, пише dnes.bg, че това няма да се случи и заради това те искат още да се удължи с две години срокът за заявяване на искане за изплащане на лихвоточките и премахване на крайния срок, в който държавата трябва да изплати всички заявени претенции.

Коментари

Новини Варна