IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
10:42 | 3 април 2016
Обновен: 19:26 | 24 март 2024

София е столицата с най-мръсен въздух в Европа

Лошото качество на въздуха намалява средно с 8,6 месеца продължителността на живот

По материала работи: Юлиян Атанасов
София е столицата с най-мръсен въздух в Европа

По данни на Световната здравна организация (СЗО), София е столицата с най-мръсен въздух в Европа. През 176 дни от годината нивото на твърдите частици във въздуха в града, е над нормата, при позволени 35 дни.

 

Над 18 000 българи годишно умират преждевременно заради замърсения атмосферен въздух и този в затворените помещения като жилища, училища, офиси и градския транспорт.

 

Лошото качество на въздуха намалява средно с 8,6 месеца продължителността на живот, а един от всеки 8 смъртни случая в ЕС се дължи на белодробно заболяване, настъпило именно заради мръсен въздух.

 

Още - 20% от случаите на Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) са вследствие на излагане на прах, химикали, изпарения и фини прахови частици на работното място.

 

„15 на сто от случаите на рак на белия дроб при мъжете и на 5 на сто при жените също се дължат на вредни фактори на мястото, където хората се трудят. А влагата и мухълът увеличават с до 50% риска от астма“, твърдят от Българското дружество по белодробни болести.

 

Заради измерените високи нива на фини прахови частици в 29 български града, като София, Перник, Пловдив, Плевен, Раднево, Русе, Асеновград, Благоевград, Бургас, Варна и Сливен, Европейската комисия (ЕК) стартира наказателна процедура срещу България.

 

За да се обърне в положителна посока статистиката и да се подобри качеството на въздуха в столицата и другите градове, е необходимо да се въведат последователни и устойчиви мерки за грижа за околната среда България.

 

Преди дни беше представен проект за изграждането на първата екосъобразна зелена сграда в столицата.

 

Става дума за Национален пациентски център, който ще бъде осъществен чрез партньорство между Министерството на околната среда и водите, Столичната община, Националната пациентска организация (НПО) и представители на частния бизнес.

 

Центърът ще бъде първата по рода си „зелена“ сграда, в която ще се приложат множество мерки за енергийна ефективност, употреба на възобновяеми енергийни източници и ще има множество специални зелени растения, които ще поглъщат максимално количество въглероден диоксид.

 

По този начин Центърът ще създаде среда, която е не просто здравословна за работещите в нея и за всички нейни посетители, но и ще позволява посещения с цел обмен на добри практики, обясняват участниците в проекта.

 

Националният пациентски център ще изпълнява различни програми, свързани с повишаване на здравната култура, здравеопазването като цяло и околната среда като фактор на здравето, поясняват от от НПО.

 

puls.bg

Коментари

Новини Варна