IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
09:06 | 18 април 2016
Обновен: 01:09 | 18 април 2024

1000 лв. глоба за фалшиво наводнение

Безработен заснел видео, което предизвикало паника във Facebook

По материала работи: Деян Михайлов
1000 лв. глоба за фалшиво наводнение

Фалшива тревога за втори потоп в Мизия ще струва 1000 лв. на безработен мъж, заснел видео на преливащ язовир, което се завъртяло в интернет пространството, научи "Стандарт".

Половин година след бедствието през август 2014 г. в социалните мрежи се появил клипът от водоема в село Рогозен. По това време във Врачанско имало повишаване на нивата на реките и язовирите заради обилното снеготопене, но без опасност от наводнение. Властите били нащрек и денонощно контролирали ситуацията.

На 10 март м.г. във Facebook се появяват кадри на язовира в Рогозен, на който се вижда как водоемът прелива. На видеото се чува мъжки глас, който обяснява, че водата се излива с 500 куб. м в секунда и отива към Мизия. За отрицателно време кадрите предизвикали паника сред жителите на Мизия, които по това време все още не били преживели ужаса от потопа през 2014 г., който уби няколко души и разруши стотици къщи. Информацията за качения в интернет клип достигнала и до властите. Незабавно била назначена комисия, която извършила проверка на язовира в Рогозен.

Същата установила, че повод за притеснение няма, тъй като водата се изпускала контролирано.

ДАНС и прокуратурата се заели с издирването на автора на видеото, създало паника сред населението. Оказало се, че това е мъж от Мизия, чийто дом също бил унищожен от водния ад през август 2014 г. Разследващите установили, че мъжът е решил да провери какво е състоянието на язовира в Рогозен и заснел видеото. Без да се допитва до никой за състоянието му, мъжът качил клипа в интернет.

Според прокуратурата с това той е създал неоснователно паника сред обществото. Делото срещу автора на клипа бе разгледано преди дни от състав на Районния съд в Оряхово. Магистратите го признаха за виновен и му наложиха административното наказание. Решението не е окончателно и мъжът може да обжалва глобата си пред Окръжния съд във Враца.
standartnews.com

Коментари

Новини Варна