IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
18:11 | 19 август 2016
Обновен: 06:47 | 18 май 2024

Има добра ефективност в охраната на границите, заяви Филип Гунев

Опитите да се каже, че България е една отворена врата, са абсолютно неверни, категоричен е зам.-министърът

По материала работи: manager
Има добра ефективност в охраната на границите, заяви Филип Гунев

Коментарите по отношение на ефективността ни по опазване на границата бяха плод на недобра интерпретация на данните, които ежеседмично изнасяме публично. Те ясно показват една добра ефективност в охраната на границите.

Така заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев коментира пред "Фокус" изказването на народния представител от Реформаторския блок ген. Атанас Атанасов, който заяви, че страната ни не се справя с миграционния натиск.

"Тези квалификации са тъжни. Надявам се народните представители да работят за доверие в държавните институции, а не да го подкопават”, заяви зам.-министър Гунев. По думите му МВР отчита спад, както в опитите за нелегално преминаване на границата ни, така и в броя на заловените мигранти.
 


"От данните ясно се вижда, че мигрантите, които залавяме на изход от България, по-голямата част от тях са регистрирани, т.е вече са били заловени при опит да влязат. Опитите да се каже, че България е една отворена врата, са абсолютно неверни", настоя той.
 


"Редица вътрешни министри посетиха България през последните години и дадоха висока оценка за това, което правим", допълни заместник-вътрешният министър. "За мен е шокиращо и тъжно, че член на вътрешната комисия на Парламента обижда редовите служители на "Гранична полиция” с начина, по който той коментира работата на група гранични полицейски кораби", каза Филип Гунев.
 


Според него в рамките на последните 2 години не е имало опити или е имало единични такива, за преминаване на морската граница от нелегални мигранти, което се дължи на добре работещата система.
 


"Новоназначеният директор на "Гранична полиция” г-н Кичиков е част от тази добре работеща система, която включва интегрирана система за наблюдение на границата. Тя позволява чрез радари и камери да се засичат дори и най-малките лодки, които влизат на българска територия. Има нови катери, закупени преди няколко години с европейски средства, които позволяват бърза реакция", заяви още зам.-министър Гунев.
 


bgonair.bg

 

Още по темата: 200 души са се опитали да влязат нелегално у нас за последните 24 часа
 

Коментари

Новини Варна