IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
13:03 | 14 септември 2016
Обновен: 06:18 | 18 април 2024

Доброволци набират средства за строеж на нова благотворителна кухня

Организаторите са предвидили и неделно училище за децата, които са основно на хора, които чакат за храна на опашката

По материала работи: Борис Проданов
Доброволци набират средства за строеж на нова благотворителна кухня

Започнахме да храним 37 души, а вече са към 400. Един от основните ни дарители е Българска хранителна банка, но имаме и частни дарители. От 2-3 години сме само на дарения – като източник на средства и на хранителни продукти. Това каза Евгени Антонов от православно братство към храма „Св. пророк Илия“ в столичния квартал „Дружба“, цитиран от БНР.

 

Благотворителната кухня съществува от 2000-та година и е създадена по инициатива на младежи, които се черкуват. Ирина Иванова, която също е член на православното братство, допълни, че всичко това се случва без формална организация, а всички в кухнята са доброволци и то предимно младежи, включително от чужбина.

 

„Разбира се, за да се случи готвенето в неделя, трябва да се случат много други неща през седмицата – да се осигурят продукти, да се организират хора, за които знаем, че могат да свършат работата. Използваме много Фейсбук. Там публикуваме информация за дежурствата. Понякога организираме извънредни дежурства в събота, за да си помогнем в неделя“, обяснява тя.

 

Организаторите са предвидили и неделно училище за децата, които са основно на хора, които чакат за храна на опашката. Много от тях обаче са се кръстили в църквата.

 

Доброволците набират средства за строеж на нова кухня. Сега те готвят под опасен навес и не са защитени от атмосферните условя.

 

 

trud.bg

 

Четете още Колко ще загуби бюджетът от нулев ДДС за дарените храни

Коментари

Новини Варна