IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
13:54 | 10 октомври 2016
Обновен: 21:53 | 10 май 2024

България остава без лекари, половината са над 50-годишни

Медиците на протест срещу недофинансирането на системата

По материала работи: Пламен Янков
България остава без лекари, половината са над 50-годишни

Българските медици ще се включат в протестния ден на европейските лекари на 24 октомври, съобщиха от БЛС.

 

По този начин хората в бели престилки отново ще покажат недоволството си от хроничното недофинансиране на системата, което продължава повече от десетилетие и се отразява както на работата им, така и на пациентите.

 

България е с най-ниския процент от БВП за здравеопазване – едва 4%, което принуждава болните хора да доплащат близо 50% от лечението си. Това е недопустимо, тъй като в ЕС приемливият процент за доплащане е едва 20 на сто, а в много страни той пада под тази цифра, коментират от БЛС.

 

"Недостатъчните средства, отделяни за здравеопазване у нас, са на път да оставят страната ни без лекари. Младите емигрират, търсейки по-добри условия за реализация и живот. Повече от 50% от лекарите са на възраст над 55 години, а тези под 30 са едва 5%. Цели региони от страната са заплашени да останат без медицинска помощ", предупреждават от съсловната организация.

 

Клиничните пътеки са недофинансирани, в тях не е включена цената на лекарския труд.

 

"Никой не може да каже защо някои от пътеките са скъпи, а други не могат да покрият разходите за лечение. С парите, получени от Националната здравноосигурителна каса се плащат ток, отопление, поддръжка на сградите и каквото остане, се разпределя на медицинските екипи, които на практика съфинансират от джоба си лечението. Тези недостатъци на системата водят до разслоение и противопоставяне на различните специалности, тъй като ножицата на заплащане е много широко разтворена", смятат о БЛС.

 

Години наред се говори за остойностяване на медицинските дейности и на лекарския труд, но засега няма такъв документ.

 

Според БЛС явно никой не иска да съобщи разчетите, защото те ще покажат огромен недостиг в здравния бюджет, а политиците обещават, докато дойдат на власт, след което забравят клетвите си.

 

"Постоянно изменящата се нормативна база създава пълен хаос в системата. Лимитите обричат лечебните заведения на фалит. Няма ясна стратегия за развитие на здравеопазването, няма ясна визия към по-добро, за да останат младите лекари тук и да се подобри лечението на все по-застаряващото население на България", оплакват се от БЛС.

 

dnes.bg

 

Четете още Криза за медицински сестри

Коментари

Новини Варна