IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
18:01 | 16 октомври 2016
Обновен: 06:15 | 18 май 2024

Как да направим домашна бира?

Тайната ракриват майстори от шуменското село Кюлевча

По материала работи: Слав Велев
Как да направим домашна бира?

Майстори на домашната бира от шуменското село Кюлевча разкриват пътя към перфектната напитка, отбелязва "Дарик". Пенливата течност не е достатъчно да бъде с кехлибарен цвят, но с различен вкус, допадащ на пивоваря.
 

За да покажат своите умения, както и последните производства, те използваха Фестивала на домашната бира, който се провежда в селото.


На него освен местни, имаше и гости от областния град. Те главно дегустираха пенливата течност, а когато се налагаше си помагаха с печенана наденица. На война и около скара всичко е позволено, гласи местна поговорка.
 

Малц, умение и търпение, но не твърде - това са основите за хубава домашна бира, разказа Неделчо Неделчев. Той е баш майсторът на кехлибара и бе оставен да разкаже технологията, която спазва стриктно.
 

Около 2 седмици минават от варенето на бирата до консумацията, обясни майсторът.


Според друг производител - Радослав Байчев, вкусът на домашната бира е по-плътен и истински и затова той предпочита да си я приготвя сам. Това му позволява и да приготви бира, точно по вкуса му. По около 100 литра течност отиват за него и приятели, любители на напитката.


За да опитате сами да направите бира, трябва бидон, малц и мерак. Останалото ще ви го покажат на Фестивала на домашната бира в Кюлевча. Хем ще попитате, хем ще опитате. Ако сте го изпуснали, ще трябва да почакате до догодина... 

Коментари

Новини Варна