Как да направим домашна бира?

Тайната ракриват майстори от шуменското село Кюлевча

Как да направим домашна бира?

Майстори на домашната бира от шуменското село Кюлевча разкриват пътя към перфектната напитка, отбелязва "Дарик". Пенливата течност не е достатъчно да бъде с кехлибарен цвят, но с различен вкус, допадащ на пивоваря.
 

За да покажат своите умения, както и последните производства, те използваха Фестивала на домашната бира, който се провежда в селото.


На него освен местни, имаше и гости от областния град. Те главно дегустираха пенливата течност, а когато се налагаше си помагаха с печенана наденица. На война и около скара всичко е позволено, гласи местна поговорка.
 

Малц, умение и търпение, но не твърде - това са основите за хубава домашна бира, разказа Неделчо Неделчев. Той е баш майсторът на кехлибара и бе оставен да разкаже технологията, която спазва стриктно.
 

Около 2 седмици минават от варенето на бирата до консумацията, обясни майсторът.


Според друг производител - Радослав Байчев, вкусът на домашната бира е по-плътен и истински и затова той предпочита да си я приготвя сам. Това му позволява и да приготви бира, точно по вкуса му. По около 100 литра течност отиват за него и приятели, любители на напитката.


За да опитате сами да направите бира, трябва бидон, малц и мерак. Останалото ще ви го покажат на Фестивала на домашната бира в Кюлевча. Хем ще попитате, хем ще опитате. Ако сте го изпуснали, ще трябва да почакате до догодина... 

Новини

Коментари

България
Водещи новини
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата