IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
12:04 | 19 октомври 2016
Обновен: 18:40 | 17 май 2024

Ядем полски картофи от карантинни зони

Затова се подправят с немски, австрийски и словашки документи и влизат в България

По материала работи: Юлиян Атанасов
Ядем полски картофи от карантинни зони

Ядем полски картофи от карантинни зони. В България масово се внася полската продукция, която идва от места със заболявания. Това каза пред „Агрозона“ Тодор Джиков, картофопроизводител от Ихтиман,  управител на „Фермер 2005“. Тяхната цена е по- евтина от българската стока –  0, 40 лв., а присъствието им става все по- сериозно. Проблемът е, че вносът идва от места с разпространени болести, като рак по картофите и т.н. Те са забранени за търговия в ЕС. Затова се подправят с  немски, австрийски и словашки документи и влизат в България, коментира  Джиков.

 

Относно българската реколта  Джиков заяви, че тези, които са се грижели добре за растенията, провели са сериозно агрозащитните мероприятия, могат да се похвалят с добър външен вид и добро качество. Там където не са се отнесли сериозно със защитата  има много проблеми с болести. Атаките на картофения молец през тази година са изключително интензивни  – много голяма плътност на развитието му има в Пазарджишко, Софийско и Благоевградско. Заразената култура е много повече в сравнение с миналата година. Средният добив за страната е около 2 тона от декар. На фона на високите температури, които имаше, не може да кажем, че реколтата е добра като количество.  В момента изкупната цена е около 0, 45 лв. за килограм, каза Тодор Джиков.

 

http://agrozona.bg

Четете още: По „Училищен плод“ плащането ще е за килограми

 

Коментари

Новини Варна