IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
18:41 | 26 декември 2016
Обновен: 09:03 | 25 април 2024

Православни бежанци от Ирак посрещнаха Коледа у нас

Уаад и семейството му са в бежанския център във "Враждебна"

По материала работи: Юлиян Атанасов
Православни бежанци от Ирак посрещнаха Коледа у нас

Православни бежанци от Ирак празнуваха Рождество Христово в центъра за бежанци в кв. "Враждебна". Уаад и семейството му напускат Мосул през август 2014 г. Пътят към спасението на семейството започва от Турция и стига до София. В центъра за бежанци са от 6 месеца, а целта им е Германия, където жената на Уаад има роднини и близки.

 

Уаад си спомня всяка улица, всяка миризма, всеки звук на Мосул, но връщане назад няма:"Ислямска държава" влезе в Мосул - окупира и ограби домовете ни и заплаши да ни убие. Пред християните има три варианта. Първият е да платиш на "Ислямска държава" такса - джизие. Плащат го неверниците, тези, които не са мюсюлмани. Вторият вариант е да смениш религията си. И третията е да те убият. В града вече няма християни – може би един на хиляда човека", разказва той.

 

Уаад не е тръгнал към Европа, за да спаси живота си, а заради трите си деца. Сред тях е и 14-годишната Рахда, която въпреки нелеката си съдба, гледа с усмивка към бъдещето:"Когато стигнем до Германия, искам да продължа да уча. Искам да се върна към стария си живот. Искам да стана лекар, защото обичам да помагам на хората", твърди Рахда.

bgonair.bg

 

 

Четете още: Автомобил се заби в заведение за бързо хранене в София

Коментари

Новини Варна