IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
България
19:03 | 11 януари 2017
Обновен: 09:26 | 18 април 2024

Теменужка Петкова: Всички аварии са отстранени, няма нито едно населено място без ток

По материала работи: Слав Велев
Теменужка Петкова: Всички аварии са отстранени, няма нито едно населено място без ток

Няма нито едно населено място на територията на България, което да е без ток. Това каза министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова по време на брифинг в АПИ.

„Всички аварии са отстрарени в рамките на деня. Всички екипи са работили на терен и на място и електроенергийната система на страната е възстановена навсякъде“, каза министърът в оставка.

По думите й всички български граждани разполагат с електрическо захранване към този момент. „Да се надяваме, че и времето ще бъде благосклонно“, допълни тя, цитирана от „Фокус“. По думите й с оглед на това, че прогнозите в следващите дни са да има понижение на температурите се очаква повишен товар в нея.

„В понеделник беше отбелязан абсолютен рекорд в последните 20 години в товара на системата“, коментира тя. По думите й с оглед на това да се гарантира енергийната сигурност на страната, днес Електроенергийният системен оператор е представил информация, с която предлага на министъра да упражни своите правомощия и временно да бъде наложено ограничение по отношение на износа на енергия.

До края на деня ще издам заповед, с която ще въведем временен ограничителен режим по отношение на износа на електроенергия, каза министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова.

По думите й това не касае транзита в страната на електрическа енергия. Тя уточни, че ще бъде спрян износът на 13 януари (петък) от 13.00 часа българско време. „Това се прави единствено и само с цел превенция и гарантиране сигурността на доставките за българските граждани, така че да осигурим техния комфорт и да няма никакви рискове за енергийната система на страната“, заяви Петкова.

По думите й това не е нещо необичайно и няма никакви основания за притеснение в тази посока. „Отчитайки факта, че съседни на нас страни предприемат подобни действия, ние сме длъжни по същия начин да вземем адекватно решение“, коментира министърът в оставка.

 

trud.bg

 

Четете още: Лиляна Павлова: В рамките на днешния ден бяха отворени всички главни пътни артерии за лекото и тежкотоварно движение

Коментари

Новини Варна