IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
12:57 | 17 януари 2017
Обновен: 09:31 | 18 април 2024

Онлайн система на Инспекцията по труда бори сивата икономика

През изминалата година са сключени 200 000 еднодневни трудови договора

По материала работи: Слав Велев
Онлайн система на Инспекцията по труда бори сивата икономика

 

През изминалата година са сключени 200 000 еднодневни трудови договора, които са обслужвали 1900 работодатели. За 78 % от хората наети на работа в  селското стопанство това е единственото им правоотношение.Tова каза в студиото на сутрешния блок на БНТ министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

„Регулацията на доходите на работниците по този начин напълно изпълнява целите си, а тези договори са помощ в борбата на държавата със сивия сектор. Наетите за селскостопанска работа са предимно без квалификация, и преди са извършвали този труд на черно, а сега тяхната дейност е напълно регламентирана, а и получават защита на правата си и социални осигуровки “, увери Русинова. 

Подобрената електронна система на Инспекцията по труда стимулира работодателите да набират работници на еднодневни трудови договори, като могат да изтеглят за тяхно облекчение необходимата документация от интернет, каза още министърът в оставка.

 

Четете още: Русинова: Безработицата у нас запазва едно устойчиво ниво

Коментари

Новини Варна