IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Начало
12:31 | 17 януари 2017
Обновен: 10:02 | 20 април 2024

Безработицата у нас запазва едно устойчиво ниво

Това каза социалният министър в оставка Зорница Русинова

По материала работи: Слав Велев
Безработицата у нас запазва едно устойчиво ниво

Безработицата у нас през последните месеци се запазва на едно устойчиво ниво. По данни на Евростат тя е 7,1 на сто, което е по-ниско от европейското равнище. Това каза студиото на сутрешния блок на БНТ социалния министър в оставка Зорница Русинова. Най-голямо предизвикателство за трудовия пазар е липсата на специалисти и ниската грамотност.

 

„Около 210 хиляди безработни са регистрирани в бюрата по труда.  Около 40 % от тях са без основно и средно образование, което ги лишава от възможността ние като държава да инвестираме в тяхната квалификация, за да могат по-лесно да си намерят работа. Затова изключително много разчитаме на колегите от министерство на образованието, които през тази година стартираха с европейски средства една образователна програма, така че една голяма част от тези хора да преминат през системата на Народната просвета и да имат диплома за средно образование. Съответно през Оперативна програма за развитие на човешките ресурси ние сме подготвили професионална квалификация, обучение за ключови умения, след това трудови борси и възможност бързо да бъдат интегрирани на пазара на труда тези хора“, каза министърът на труда и социалната политика  в оставка, Зорница Русинова.

 

Четете още: Безработицата остава без промяна през ноември

Коментари

Новини Варна