IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
20:38 | 18 януари 2017
Обновен: 09:34 | 18 април 2024

Държавният глава Росен Плевнелиев откри Президентската библиотека на "Дондуков" 2

Подаръците, ордените, медалите, снимките на държавните глави

По материала работи: Слав Велев
Държавният глава Росен Плевнелиев откри Президентската библиотека на "Дондуков" 2

Държавният глава Росен Плевнелиев откри Президентската библиотека на "Дондуков" 2.

 

В откриването участваха също президентът /1997-2002/ Петър Стоянов и дъщерята на покойния президент Желю Желев - Станка Желева.

 

Георги Първанов и новоизбрания президент Румен Радев обаче не присъстваха на церемонията, въпреки че бяха поканени.

 

"Президентската библиотека беше отдавна чакан проект и се гордея, че успях да го реализирам в рамките на моя мандат, посочи държавният глава. Тя ще помогне да се запознаем с историята на българската държавност, на президентската институция", посочи Росен Плевнелиев.

 

"В нея ще има не само книги, тук ще има всичко, което може да разкаже и да покаже на българите историята на президентската институция. Тук ще се пазят подаръци на българските президенти, ордени и медали на държавните глави. Ще има специален архив към президентската институция, в който ще се пазят ключови речи, послания, интервюта", посочи президентът Плевнелиев, който добави, че институцията е отворена за хората.

 

 

Президентската библиотека ще има много силна електронна част, в която ще се пази всичко - снимките на държавните глави и важни моменти от демократичния преход на България, посочи президентът Плевнелиев, който открои и сътрудничеството с институции като Националния военноисторически музей и Държавния архив.

 

Историята на президентската институция в България е всъщност част от историята на българската демокрация, каза президентът Петър Стоянов.

 

Библиотеката ще съхранява духа и на президентската институция, и духа на българската демокрация, посочи Стоянов.

 

Той пожела успех на новоизбрания президент Румен Радев и на Президентската библиотека като институция.

 

Dnes.bg

 

Четете още: Първото работно посещение на Румен Радев е в Брюксел

Коментари

Новини Варна