IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новина на деня
10:26 | 8 февруари 2017
Обновен: 15:24 | 23 април 2024

България възстановява износа на електроенергия

Системата е възстановила резервите и може да посрещне краткотрайното повишение на потреблението в следващите дни, смятат от ЕСО

По материала работи: Юлиян Атанасов
България възстановява износа на електроенергия

Със заповед на служебния министър на енергетиката Николай Павлов ограниченията за износ на електроенергия с произход България се премахват. Промяната влиза в сила от 01:00 ч. българско време (00:00 ч. CET) на 9 февруари 2017 г. Това съобщиха от пресслужбата на Министерство на енергетиката.

 

Заповедта на министър Павлов е във връзка с писмо от Електроенергийния системен оператор. В него се изтъква, че резервите, необходими за нормалното функциониране на електроенергийната система на Република България са възстановени и са в готовност да посрещнат предстоящото краткотрайно увеличение на електропотреблението.

 

В съответствие с новите условия Електроенергийният системен оператор възстановява достъпа до електропреносната мрежа на износителите на електрическа енергия, произведена в страната.

 

Забраната за износ на електроенергия от страната беше въведена от 01:00 ч. на 13 януари 2017 г. със заповед на бившия енергиен министър Теменужка Петкова. Наложеното ограничение тогава беше мотивирано с продължаващите екстремно ниски температури, които доведоха до сериозен дисбаланс между производството и потреблението на електроенергия на регионално равнище.

Коментари

Новини Варна