Хаповете ни с 200% скок! Бъркат ни дълбоко в джоба
НЗОК иска да ги плаща на пациентско тегло, средното - 120 кг
Публикувана: 17 Feb 2017 | 17:20

През последните години има 200 процента ръст на разходите за лекарства, а нарастването на Брутния вътрешен продукт е с малко над 3%, обяви служеният здравен министър Илко Семерджиев.


"Затова се налага да отговорим на въпроса как се разходват публичните средства и отговорът не би трябвало да бъде чрез лобизъм, лоши решения, механизми за придърпване на ползите, а чрез основния въпрос как да върнем на потребителя онова, което той е гарантирал чрез своите осигуровки и данъци", каза още Семерджиев по време на форум, организиран от "24 часа".

 

Подуправителят на НЗОК Димитър Петров допълни, че се предвижда да се засили контролът върху плащането на лекарствата в онкологията. Обмисля се НЗОК да ги плаща директно на търговец, а не на болницата.

 

"Освен това в Касата мислят да въведат и нов начин за заплащане на лекарствата – на килограм тегло на пациента", обяви д-р Димитър Петров. Според него това ще засили контролът по изписване на лекарствата, както и разходите на болниците. В момента средното тегло на българския пациент е 120 кг, показвали данни на НЗОК.

 

"Цените на лекарствата в България са най-ниски в целия Европейски съюз, но пациентите доплащат между 50 и 55% за тях", което е най-много, обясни Владимир Афенлиев, представител на "Софарма" и на Изпълнителния комитет на Европейската генерична асоциация.

 

Според него така се появява една илюзия, че цените са най-високи, а те са на санитарния минимум.

"Заради това доста генерични продукти се изтеглиха от пазара. Цените са такива, че чужди търговци могат да си позволят да ги купят евтино и да продават с доста добра печалба в други страни от ЕС", посочи Афенлиев.


 

Той подчерта, че никъде в света не се регулират цените на лекарствата, които се продават без рецепта, а у нас те са замразени.

 

 

Dnes.bg

 

Четете още: 


 

Коментари ( 0 )