IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
13:02 | 24 февруари 2017
Обновен: 13:39 | 22 април 2024

Повече от половината язовири у нас са проблемни

Масово не се изпълняват указанията за безопасност

По материала работи: Борис Проданов
Повече от половината язовири у нас са проблемни

Повече от половината язовири у нас са в неизправно състояние, сочи проверка на прокуратурата. Заместник-главният прокурор Ася Петрова допълни, че 81 язовира са в предаварийно състояние.

 

Масово не се изпълняват указанията за безопасност. Имало и много язовирни стени и съоръжения, за които не се знае чия собственост са. Често се пропускат и техническите обследвания, обясни Ася Петрова. На петима души са наложени глоби. При 205 язовира има опасност от наводнение, установила ДАМТН.

 

Издадени са обаче единици наказателни постановления. Проблем имало с язовир Бели Искър, който е публична държавна собственост. Повече от шест години областният управител не е издал акт за собственост. Установени са редица неизправности. Специалистите го определили като частично неработоспособен. Трябва да се започнат незабавни укрепителни дейности и да се наложат ограничения по натоварването. Състоянието на язовира е в предпоследна степен на опасност. При всички случаи става дума за бездействие с години, коментира Ася Петрова. Сред най-проблемните са язовирите Димово и Карбинци, както и край Криводол.

novini.bg

 

Четете още: Ремонтират eдин от най-опасните тунели в страната

Коментари

Новини Варна