IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
16:32 | 16 март 2017
Обновен: 10:35 | 18 април 2024

До края на април започва строежът на новите къщи в Хитрино

Проектите им вече са показани на жителите и те нямат възражения

По материала работи: Юлиян Атанасов
До края на април започва строежът на новите къщи в Хитрино

До края на следващия месец трябва да започне строежът на новите типови къщи в Хитрино. Новите къщи бяха предложени от Камарата на строителите и съгласувани с пострадалите жители на Хитрино. Вече са готови и количествено-стойностните сметки за изграждането на новите домове.В интервю пред БНТ, Маргарита Жекова, чиято къща беше разрушена от взрива на цистерните, заяви, че не е лесно да се свикне с начина на живот след трагедията. Въпреки това тя е превърнала фургона в уютен дом и е запазила оптимистичния си дух. Радва се, че се намира до дома си, макар и да е разрушен.

 

Кметът на Хитрино, Нуридин Исмаил, заяви пред БНТ, че проектите на новите къщи вече са показани на жителите и те нямат възражения за квадратурата и фасадата на бъдещите им домове. Той сподели още, че изграждането на част от къщите, които бяха напълно разрушени, ще започне още в началото на следващия месец.Според Николай Станков, председател на Камарата на строителите в България, строителството на къщите ще бъде извършено безвъзмездно от фирми, които членуват в Камарата като един проект е с приблизителна стойност 120 - 140 хиляди лева. Новите къщи ще доближават старите такива и ще отговарят пълно на нуждите на хората, допълни Станков пред БНТ.

 

Припомняме, че в края на 2016 година, дерайлирали влакови цистерни се взривиха в Хитрино, причинявахки смъртта на 8 души. Други 29 бяха ранени.В Хитрино беше обявено бедствено положение, а в цялата страна 12 декември беше ден на национален траур за жертвите от трагедията.

news.bg

 

Четете още: Оранжерийната продукция поскъпна с 28,6% за година

Коментари

Новини Варна