IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
13:45 | 30 април 2017
Обновен: 10:38 | 21 април 2024

24 фирми с право да изкупуват тютюн у нас

От 3-и до 5-и май ще бъде изплатена преходната помощ за производство на тютюн

По материала работи: Юлиян Атанасов
24 фирми с право да изкупуват тютюн у нас

Общо 24 търговски дружества в страната изкупуват суров тютюн с разрешение, издадено съгласно Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия (ЗТТСТИ). От тях 2 са американски, 3-4 гръцки или със смесено участие, а останалите български. Това каза Цветан Филев, председател на НАТ-2010 и президент на UNITAB – Европа, в съобщение до медиите.На 2 май 2017 г. най-голямата българска тютюнева компания стартира, във връзка с предстоящия стопански цикъл, сключване на договори със земеделските производители от сортови групи тютюн „Каба Кулак“ и „Бърлей“ в Североизточна България, а в последствие с „Басми“ в Южна България.

 

Междувременно стана ясно, че от 3-и до 5-и май ще бъде изплатена преходната помощ за производство на тютюн. Това е поредната отсрочка, която прави Държавен фонд „Земеделие“, след като първоначално бе обявено, че средствата ще бъдат в сметките на производителите до 21 април. Официалната версия за причината за забавянето е технически проблем с разплащателната система, а неофициалната – смяната на правителството.

 

Тютюнопроизводители от Пиринския край обаче са категорични, че ще излязат на протест, ако преходната помощ не бъде по сметките им до 5 май.Очаква се днес 28 април, служебният министър проф. Бозуков да издаде Заповед за удължаване до 31 май на срока за вписване на тютюнопроизводителите в регистър, съгласно ЗТТСТИ за реколта 2017 г., съобщиха още от НАТ 2010. Заповедта е свързана с искане от „Национална Асоциация на тютюнопроизводителите – 2010“ (НАТ-2010), входирано ден по-рано в деловодството на аграрното ведомство, отбелязват от асоциацията. Очаква се инструкциите да бъдат сведени до вниманието на ръководствата на Общинските служби по земеделие в страната до края на работния ден.

http://agrozona.bg

 

Четете още:22 станции следят за наводнения в Бургас

 

Коментари

Новини Варна