IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
09:33 | 30 април 2017
Обновен: 12:17 | 4 май 2024

С 27% по-скъпи ще са оранжерийните краставици

През 2017 г.

По материала работи: Юлиян Атанасов
С 27% по-скъпи ще са оранжерийните краставици

С 27% по-висока ще бъде цената на оранжерийните краставици, родно производство, през 2017 г. и с 15% по-висока на оранжерийните домати в сравнение с предходната година, предвиждат прогнози на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА). Цените ще бъдат както следва 1,9 лв/кг при краставиците и 1,1 лв/кг при доматите.Предварителни анализи на САРА показват, че е възможно на дребно доматите да поевтинеят с около 4% до 2,5 лв/кг, а при краставиците се предвижда поскъпване с около +14%  до 2,3 лв/кг.

 

 Покачване с 10% се очаква и при пипера като той ще достигне до 2 лв/кг.Заради близостта си до Турция, която е сред 5-те най-големи страни производителки на домати и втора по износ в световен план, България е повлияна в ценово отношение. Докато в Северна Европа цените на едро на доматите през април варират около 1,50-2 евро/кг, у нас са между 50-80% по-ниски, сочи анализът.В страната се откроява нуждата от създаване на публични предприятия, които да работят като логистични центрове за събиране, сортиране и управление в търговията. Според САРА реализирането на идеята трябва да се подпомогне чрез публичните фондове.

 

agrozona.bg

Четете още: Дни преди Гергьовден: Румънско агнешко подбива цените на родното

 

Коментари

Новини Варна